13 Ιούνιος 2019, 00:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούνιος 2019, 12:46

Ιλίρ Μέτα: Να οριστεί άλλη ημερομηνία για τις δημοτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου

  • Ο Μέτα συνδέει την πολιτική κρίση στην Αλβανία με το Κόσοβο
    Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα (φωτ.: EPA / Malton Dibra)

Να καθοριστεί άλλη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών της 30ής Ιουνίου προτείνει ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, κλιμακώνοντας τη σύγκρουσή του με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την κυβέρνησή του. Ο Μέτα κάλεσε σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο τους προέδρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με σκοπό τον ορισμό άλλης ημερομηνίας διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών στη χώρα, εφόσον ο ίδιος με διάταγμά του έχει ακυρώσει εκείνη της 30ης Ιουνίου.

Ερωτηθέντες σχετικά μετά τη σύσκεψη, εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτήν περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι «έγιναν απλώς μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ένας εξ αυτών, ο Ντασιαμίρ Σιέχου, πρόεδρος του κόμματος της Ένωσης Εθνικής Ανάπτυξης, δήλωσε ότι «η νέα ημερομηνία εκλογών απαιτεί βαθύτερη ανάλυση». Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Μέτα κάλεσε για το ίδιο θέμα το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα σε ξεχωριστή συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί άλλη μέρα. Πάντως, ο τελευταίος συνέχισε την προεκλογική του εκστρατεία για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 30 Ιουνίου.

Μιλώντας σε συγκεντρώσεις στον νομό της Λούσνιας στον νότο, κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι βρίσκεται πίσω από την κρίση και την πολιτική αστάθεια που ταλανίζει τη χώρα και επανέλαβε τη θέση του ότι η απόφαση για την ακύρωση των εκλογών είναι αντισυνταγματική.

Επίσης, υποστήριξε ότι η θέση του Ιλίρ Μέτα είναι ασυμβίβαστη με το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τον Έντι Ράμα, στόχος του Ιλίρ Μέτα και των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι η πρόκληση κλίματος αστάθειας και αντιπαράθεσης στη χώρα, «ώστε να έρθουν εκείνοι για να σώσουν όχι το έθνος, όπως ισχυρίζονται, αλλά τους εαυτούς τους από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.