13 Ιούνιος 2019, 08:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούνιος 2019, 09:02

Γερμανία: Συνάντηση Μέρκελ-Ζάεφ για θέματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής

  • Γερμανία: Συνάντηση Μέρκελ-Ζάεφ για θέματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής
    Άνγκελα Μέρκελ και Ζόραν Ζάεφ (φωτ. αρχείου: EPA / Filip Singer)

Τον Ζόραν Ζάεφ θα δεχθεί σήμερα το πρωί στις 9:30 (τοπική ώρα) η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται «διμερή θέματα, θέματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς και ζητήματα της περιοχής». Πριν λίγες μέρες, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε αρνητικά στην επιθυμία της Κομισιόν για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα, δηλώνοντας ότι μια σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί από γερμανικής πλευράς το νωρίτερο τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι η ΕΕ οφείλει να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους.

Παρόλα αυτά, καμιά απόφαση δεν θα ληφθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, επειδή «ορισμένα κράτη μέλη προβάλλουν εμπόδια». Το τελευταίο σημειώνει και το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέροντας ότι μερικά κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, φρενάρουν τις ενταξιακές προοπτικές των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, θεωρώντας πως ήταν λάθος της ΕΕ να επιτρέψει μια υπερβολικά ταχεία ένταξη χωρών της ανατολικής Ευρώπης τα τελευταία 15 χρόνια στην ΕΕ.

Μια πρώτη συζήτηση προβλέπεται να διεξαχθεί για το θέμα την ερχόμενη Δευτέρα στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.