12 Ιούνιος 2019, 22:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2019, 21:55

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί με κυρώσεις τις εταιρείες κατασκευής του Nord Stream 2

  • ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί με κυρώσεις τις εταιρείες κατασκευής του Nord Stream 2
    Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ. αρχείου: EPA / Al Drago)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τη Γερμανία για την εξάρτησή της από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. Ο υπό κατασκευή αγωγός Nord Stream 2, μήκους 1.225 χιλιομέτρων, έχει διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ανατολικές και οι βαλτικές χώρες θεωρούν ότι εντείνει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα, ενώ εκείνες της βόρειας Ευρώπης και ιδίως η Γερμανία προβάλουν τα οικονομικά οφέλη του.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ρικ Πέρι είπε τον περασμένο μήνα ότι «στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον» πρόκειται να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει σκληρές κυρώσεις και περιορισμούς στις εταιρείες που εμπλέκονται στο σχέδιο αυτό.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο κορυφής της G20, στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Ωστόσο, Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι δεν έχει την επιβεβαίωση εκ μέρους των ΗΠΑ για την πρόθεση του Τραμπ για τη συνάντηση αυτή. Πάντως, κατά τη συνάντησή του με τον Πολωνό πρόεδρο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αγορά περίπου 30 μαχητικών F-35 νέας γενιάς από την Πολωνία.