12 Ιούνιος 2019, 20:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2019, 20:30

Βρετανία: Απορρίφθηκε η πρόταση που θα εμπόδιζε την έξοδο χωρίς συμφωνία

  • Βρετανία: Απορρίφθηκε η πρόταση που θα εμπόδιζε την έξοδο χωρίς συμφωνία
    Εικόνα από τη διαδήλωση της 20ής Οκτωβρίου στο Λονδίνο κατά του Brexit (φωτ.: EPA / Vickie Flores)

Η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εμποδίσει τον επόμενο πρωθυπουργό των Τόρις να οδηγήσει τη χώρα σε αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία έπεσε στο κενό, καθώς σχετική πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων καταψηφίστηκε με έντεκα ψήφους διαφορά. Οι βουλευτές καταψήφισαν με 309 ψήφους έναντι 298, την πρόταση που θα επέτρεπε στους βουλευτές να αναλάβουν τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ατζέντας στις 25 Ιουνίου και να εισάγουν νόμο που θα αποκλείει την έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία τον Οκτώβριο.

Τη διακομματική πρόταση που κατέθεσε το Εργατικό κόμμα υποστήριξαν ο επικεφαλής του Εθνικού κόμματος Σκοτίας στο Ουέστμινστερ Ιαν Μπλάκφορντ, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Βινς Κειμπλ.

Επίσης, η επικεφαλής του Plaid της Ουαλίας στο Ουέστμινστερ Λιζ Ρόμπερτς, ο βουλευτής των Συντηρητικών Όλιβερ Λέτουιν και η ηγέτης των Πρασίνων Κάρολιν Λούκας.

Ο σκιώδης υπουργός για το Brexit Κέιρ Στάρμερ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα απογοητευτικό, αλλά πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι μόνο η αρχή και όχι το τέλος της προσπάθειας να αποτραπεί μια έξοδος χωρίς συμφωνία.

«Οι Εργατικοί είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν οποιονδήποτε μηχανισμό μπορούν για να προστατέψουν τις θέσεις εργασίας, την οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες από τις καταστροφικές συνέπειες της μη συμφωνίας. Κάθε υποψήφιος των Συντηρητικών θα πρέπει να ξέρει ότι το κοινοβούλιο θα συνεχίσει να αγωνίζεται κατά της μη συμφωνίας» δήλωσε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Λίγο νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε πως σχεδιάζει να διατηρήσει τη βουλευτική της έδρα στη Βουλή των Κοινοτήτων, αφού αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο τον επόμενο μήνα. Επίσης, απέρριψε το ενδεχόμενο να παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας μετά τα τέλη Ιουλίου, όταν κατά την εκλογική διαδικασία στους κόλπους των Συντηρητικών αναμένεται να οριστεί ο νέος ηγέτης του κόμματος, ο οποίος επίσης θα διαδεχθεί τη Μέι στην ηγεσία της κυβέρνησης.

«Έδωσα τον λόγο μου στο κόμμα μου σχετικά με το τί θα πράξω και θα τηρήσω τον λόγο μου», υπογράμμισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός. Η Τερέζα Μέι παραιτήθηκε επίσημα από την ηγεσία των Συντηρητικών την περασμένη Παρασκευή.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.