12 Ιούνιος 2019, 19:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2019, 19:52

Novartis: Ελβετικός λογαριασμός πολιτικού στην αντιπαράθεση Τουλουπάκη-Αγγελή

  • Novartis: Την κατάθεση Αγγελή ζήτησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δασούλας
    Εξωτερική άποψη του εργοστασίου της Novartis στην Αθήνα (φωτ.: EPA / Alexandros Vlachos)

Επιβεβαιώνει η εισαγγελέας Διαφθοράς ότι υπήρξε ενημέρωση από Αμερικανούς εισαγγελείς για ελβετικό λογαριασμό πολιτικού προσώπου που εμπλέκεται στην υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αναφορά που παρέδωσε τον περασμένο Ιανουάριο στον Άρειο Πάγο στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας, η Ελένη Τουλουπάκη φέρεται να υποστηρίζει ότι στην περίφημη συνάντηση μεταξύ των Ελλήνων εισαγγελέων με κλιμάκιο Αμερικανών εισαγγελέων στη Βιέννη, τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Αμερικανοί είπαν στους Έλληνες συναδέλφους τους ότι υπάρχει στη διάθεση τους αριθμός τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία πολιτικού προσώπου που ελέγχεται για εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis.

Στην αναφορά της Ελένης Τουλουπάκη επισημαίνεται πως οι Αμερικανοί ρώτησαν τους Έλληνες συναδέλφους τους αν ενδιαφέρονται για αυτόν τον λογαριασμό.

Επίσης, ότι ο τότε εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής, φέρεται να απάντησε στους Αμερικανούς «εάν έχετε στοιχεία να απευθυνθείτε στη Eurojust».

Στην ίδια αναφορά η Ελ. Τουλουπάκη φέρεται επίσης να υποστηρίζει ότι ο Ι. Αγγελής κατέσχεσε δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία, τόσο για τη Novartis, όσο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, αλλά και τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που είχαν αποστείλει στους εισαγγελείς Διαφθοράς οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους που ασχολούνται με την έρευνα για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, ακόμη και σήμερα τα επίμαχα έγγραφα δεν έχουν επιστραφεί από τον Ι. Αγγελή στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Η εισαγγελική λειτουργός στην επίμαχη αναφορά της φέρεται να επισημαίνει ενέργειες του Ι. Αγγελή, που κατά την εισαγγελική λειτουργό επιχείρησαν να μπλοκάρουν την ταχεία περαίωση της έρευνας για τη Novartis. Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι η Ελ. Τουλουπάκη στην αναφορά της βάλλει κατά του πρώην επόπτη της για παρεμβάσεις στο έργο της, υποστηρίζοντας ότι παρενέβαινε αλλάζοντας παραγγελίες που έδινε η ίδια στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης που διενεργούσαν έλεγχο για την υπόθεση.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Τζ. Βινιεράτου.