12 Ιούνιος 2019, 23:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2019, 22:33

Ο Μακρόν προανήγγειλε συνάντηση με τον Πούτιν

  • Ο Μακρόν προανήγγειλε συνάντηση με τον Πούτιν
    Πούτιν και Μακρόν σε συνάντησή τους στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (φωτ. αρχείου: EPA / Stephane De Sakutin)

Μια «μακρά και περιεκτική συζήτηση» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κάνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη στο ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS. Όπως είπε συγκεκριμένα, κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, καθώς «η Ευρώπη πρέπει να έχει μια στρατηγικής σημασίας συζήτηση με τη Ρωσία, παρά τις υπάρχουσες διαφωνίες. Ο Μακρόν στη συνέντευξη του δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκαταστήσει τους κανόνες εμπιστοσύνης και ασφάλειας με τη Ρωσία και ότι δεν πρέπει να συμφωνεί αποκλειστικά με το ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να ενεργούν «σαν να μη συνέβη τίποτα» και να παραβλέπουν τη «στρατιωτική χειρονομία» εκ μέρους της Μόσχας.

Από το πόσο ουσιαστικές θα είναι οι προσπάθειες της Ρωσίας σε σχέση με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και τον τερματισμό της ένοπλης διένεξης στην ανατολική Ουκρανία, θα εξαρτηθεί το αν θα υπάρξει εκ νέου το σχήμα της G8 με την συμμετοχή της Ρωσίας, υπογράμμισε ο Μακρόν.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων δήλωσε ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν ενδέχεται να συναντηθούν σύντομα, ωστόσο όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από το Παρίσι, έως τα τέλη αυτής της εβδομάδας δεν έχουν προγραμματισθεί οποιασδήποτε συνομιλίες.

«Για αυτήν την εβδομάδα δεν προβλέπονται συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων, ωστόσο στο άμεσο μέλλον θα έχουν την δυνατότητα να συναντηθούν», δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν δεν μπορεί να μιλήσει επακριβώς για το περιεχόμενο και τον τόπο της πιθανής συνάντησης τους. Εξάλλου, συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν θα έχει και ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ανακοίνωσε στο Twitter ότι θα τον δει σύντομα «στη Ρωσία, όπου θα υπογράψει νέες συμφωνίες για το καλό του λαού».

  • Πηγές: TASS, Svoboda.org, ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ.ΜΕΝ.