12 Ιούνιος 2019, 16:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2019, 16:00

Βύρων Πολύδωρας: Οι Πόντιοι πολύτιμος σύνδεσμος για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Καζακστάν

  • Βύρων Πολύδωρας: Οι Πόντιοι πολύτιμος σύνδεσμος για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Καζακστάν
    Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ φωτ.: EPA / Igor Kovalendko)

Σπουδαίο ρόλο παίζουν οι Πόντιοι στη διατήρηση των καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Καζακστάν, σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Βύρων Πολύδωρα που συμμετείχε στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη χώρα της κεντρικής Ασίας ως εθνικός ανεξάρτητος παρατηρητής, προσκεκλημένος από την εκεί εκλογική επιτροπή.

«Οι σχέσεις Ελλάδας-Καζακστάν είναι πολύ καλές, με πυρήνα τους 12.000-15.000 συμπατριώτες μας, και διαμορφώνεται μια πολύτιμη βάση ανθρώπινου δυναμικού που χρειάζεται την Ελλάδα και αυτοί αγαπούν την Ελλάδα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βύρων Πολύδωρας.

Οι Πόντιοι είναι πρεσβευτές της παλιάς πατρίδας τους, αυτό είναι πολύτιμη πρώτη ύλη από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού για την ανάπτυξη των πολιτικών, οικονομικών και πολιτικών σχέσεων, πρόσθεσε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και της ελληνοκαζακικής κοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας. Ειδική αναφορά κάνει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στο πεδίο του τουρισμού. «Γίνονται δράσεις για τον τουρισμό με Έλληνες Πόντιους που έχουν αναπτύξει τουριστικό ρεύμα από το Καζακστάν προς την Ελλάδα και αντίστροφα» σημειώνει.

Μιλώντας για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, αναφέρει πως ο Τοκάγεφ είναι συνεχιστής του Νούρσουλταν Ναζαρμπάγεφ. «Είναι φανερό ότι θα συνεχίσει την πολιτική, αλλά και θα προβεί σε αναγκαίες τομές για περισσότερο εκδημοκρατισμό και αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι απαιτήσεις των νέων» επισημαίνει.

Αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο Ναζαρμπάγεφ, που έχει αφήσει βαθύ το αποτύπωμά του στη νεότερη μετασιοβετική ιστορία του Καζακστάν είπε ότι «Ως Ελλάδα εκτιμούμε την πολιτική του με την προσθήκη της προοδευτικότητας και των νέων απαιτήσεων. Ακρογωνιαίος λίθος του Ναζαρμπάγεφ από το 1991 ήταν και παραμένει η πολιτική ουδετερότητα και η άριστη συνεργασία έτσι όπως υπαγορεύει η θέση του Καζακστάν με Κίνα, Ρωσία, Ευρώπη. Το πέτυχε συστηματικά και το διατηρεί ζωντανό μέχρι σήμερα. Το δεύτερο είναι η γενναία πράξη, από τις πρώτες εβδομάδες, της κατάργησης των πυρηνικών πειραμάτων στο Καζακστάν. Το τρίτο, η εθνικοποίηση του κοσμοδρομίου, που ήταν ένα "πεδίο βολής" διαστημοπλοίων από τη Ρωσία- το έκανε εθνικό και όποιος θέλει να το χρησιμοποιήσει θα πρέπει να πληρώσει ενοίκιο. Το μεγάλο του επίτευγμα ήταν η έμπρακτη αναγνώριση της πολυπολιτισμικότητας και της πολυεθνικότητας. Για παράδειγμα, στο Άλματι, όπου εδρεύουν τα γραφεία της ελληνικής κοινότητας του Καζακστάν, συστεγάζονται 10-15 εθνότητες Καζάκων διαφορετικής θρησκείας, πολιτισμού και εθνότητας. Υποδέχθηκε επίσης πολλούς οικονομικούς μετανάστες από τις αδύνατες γειτονικές χώρες, όπως το Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν κ.ά.».

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Δ.Μ.