12 Ιούνιος 2019, 12:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2019, 12:07

Σήμερα η απόφαση για την απεργία στα διαγνωστικά κέντρα

  • Σήμερα η απόφαση για την απεργία στα διαγνωστικά κέντρα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε χθες η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με τον υπουργό Υγείας, αν και σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν καλό. Σήμερα, με δεδομένη την πρόταση του Ανδρέα Ξανθού για πρόσθετο κονδύλι ύψους 30 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα συνεχιστεί η απεργία στα διαγνωστικά κέντρα.

Τα διαγνωστικά κέντρα δεν δέχονται ασφαλισμένους για εξετάσεις μέχρι νεοτέρας.

«Παρουσιάσαμε μια βελτιωμένη δέσμη προτάσεων για την άμβλυνση του προβλήματος», δήλωσε ο Ανδρέας Ξανθός μετά τη χθεσινή συνάντηση. Επίσης, το υπουργείο Υγείας φέρεται να πρότεινε την ανακατανομή του clawback για το 2018, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του περασμένου έτους μιας και γι’ αυτό απαιτείται νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή, η οποία όμως διαλύθηκε ενόψει των εκλογών.

Το μοντέλο του clawback που εφαρμόζεται είναι μια μορφή ποινικής ρήτρας και λειτουργεί ως αυτόματος μηχανισμός επανείσπραξης που τίθεται σε εφαρμογή όταν η δαπάνη υπερβαίνει τα όρια του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση τα εργαστήρια θα λειτουργούν σήμερα από τις 17:00 μέχρι τις 20:00 για να δίνονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων.