12 Ιούνιος 2019, 13:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2019, 12:16

Μόναχο: Αποκαλυπτήρια αναμνηστικού κίονα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

  • Μόναχο: Αποκαλυπτήρια αναμνηστικού κίονα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

Μεγάλη εκδήλωση μνήμης και τιμής στον παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, ο οποίος έζησε από το 1924 μέχρι το 1950 στο Μόναχο και δίδασκε στο Μαθηματικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μονάχου, διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και φορείς-σωματεία της πόλης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του επιτύμβιου κίονα του Καραθεοδωρή.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στις 17:00, στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Μονάχου.

Ο ιωνικός κίονας που θα μεταφερθεί στο προαύλιο του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων βρισκόταν στον τάφο του μαθηματικού στο νεκροταφείο Waldfriedhof του Μονάχου, και πάνω του είναι χαραγμένα το όνομά του και τα ονόματα της συζύγου του Ευφροσύνης και του γιου του Στέφανου.

Με αφορμή την επικείμενη λήξη του μακροχρόνιου συμβολαίου ενοικίασης του τάφου από το Δήμο Μονάχου, η δισέγγονή του Δέσποινα Σκουτάρη, νόμιμη κληρονόμος, αποφάσισε (σε συνεργασία με τους φορείς και τα σωματεία της περιοχής) να μεταφερθεί ο κίονας και να τοποθετηθεί στο προαύλιο του ναού.

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ήταν Έλληνας μαθηματικός από τη Θράκη, που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Έζησε και δίδαξε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1924-1938), ενώ παράλληλα ήταν και εκκλησιαστικός επίτροπος στον ιστορικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της γνωστής Σαλβατόρκιρχε. Συνεργάστηκε στενά με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις και είχαν στενή συνεργασία σε θέματα της μαθηματικής επιστήμης. Το Μαθηματικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μονάχου τίμησε τον Καραθεοδωρή με την ονοματοδοσία της μεγάλης αίθουσας διδασκαλίας του σε «Constantin Caratheodory Hörsaal», ενώ το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου έλαβε την απόφαση να μετονομαστεί φέτος σε «Ελληνικό Λύκειο Μονάχου "Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή"».