12 Ιούνιος 2019, 09:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2019, 09:24

ΗΠΑ-Τουρκία: Ο Χουλουσί Ακάρ ενημερώνει τον Αμερικανό υπ. Άμυνας για τους S-400

  • TRT Haber: Οι πύραυλοι του συστήματος S-400 θα περάσουν από το Αιγαίο
    (Φωτ.: War Zone / thedrive.com)

Οι S-400 και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι τα κύρια θέματα που θα συζητήσουν ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατά τη σημερινή τους προγραμματισμένη τηλεφωνική συνομιλία. «Αύριο [σ.σ. σήμερα Τετάρτη] θα έχω μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον υπουργό Ακάρ, ώστε να ενημερώσουμε ο ένας τον άλλο», είπε ο Σάναχαν. «Ελπίζω ότι (...) θα ανταλλάξουμε απόψεις και ενημέρωση για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει», δήλωσε ο Πάτρικ Σάναχαν.

Ο Αμερικανός υπηρεσιακός υπουργός διευκρίνισε ότι το Πεντάγωνο δεν ανέστειλε την εκπαίδευση των Τούρκων συντηρητών αλλά μόνο των Τούρκων πιλότων.

Την Παρασκευή, ο Σάναχαν με επίσημη επιστολή στον Ακάρ διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτραπεί να παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει παραγγείλει εάν προχωρήσει στην απόκτηση του συστήματος S-400. Συμπλήρωσε ότι το Πεντάγωνο σκοπεύει να τερματίσει την εκπαίδευση των τούρκων χειριστών στα F-35 την 31η Ιουλίου εάν η Άγκυρα ολοκληρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος.

Αν η Τουρκία, που συμμετέχει στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, εξοβελιστεί από αυτό, θα πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα στη σχέση των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO, στη σύγχρονη ιστορία, επισημαίνουν ειδικοί. Η επανερχόμενη ένταση στη διμερή σχέση έχει κι άλλες αφορμές, πέραν των εξοπλιστικών προγραμμάτων: τη διαφορετική προσέγγιση των δύο πλευρών ως προς τη Συρία, τις κυρώσεις στο Ιράν, τη φυλάκιση μελών του προσωπικού αμερικανικών προξενείων από τις τουρκικές αρχές και άλλα ζητήματα.