11 Ιούνιος 2019, 16:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούνιος 2019, 16:50

Η Ελλάδα μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών για τα F-35

  • Η Ελλάδα μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών για τα F-35
    Ένα F-35B που ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία (φωτ.: EPA / British Ministry Of Defence)

Το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην πώληση του F-35 σε πέντε νέες χώρες φέρεται να εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters που μίλησε με τον αντιναύαρχο Ματίας Γουίντερ, τον επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας του Πενταγώνου. «Στους μελλοντικούς πιθανούς πελάτες περιλαμβάνονται η Σιγκαπούρη, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Πολωνία», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού εγκρίνονται από το Κογκρέσο.

Προηγούνται οι διμερείς διαπραγματεύσεις, με το Πεντάγωνο να ενεργεί ως ενδιάμεσος ανάμεσα στους κατασκευαστές και στις ξένες κυβερνήσεις. Το Reuters σημειώνει ότι προσφάτως το Πεντάγωνο ήρθε σε προκαταρκτική συμφωνία με την κατασκευάστρια Lockheed Martin για έκπτωση 8,8% στην ισχύουσα τιμή αγοράς – το ύψος της συμφωνίας φτάνει τα 34 δισ. δολάρια και αφορά 478 μαχητικά. Η νέα τιμολόγηση θεωρείται ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερες χώρες να μπουν στο πρόγραμμα των F-35, με την αμυντική βιομηχανία να δηλώνει ότι στους δυνητικούς πελάτες βρίσκονται όσες έχουν ήδη στο στόλο τους τα F-16.

Πέρσι το Βέλγιο έγινε η πρώτη νέα χώρα που πήρε το πράσινο φως για το F-35 έπειτα από χρόνια. Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να τα προτιμήσουν έναντι του Eurofighter Typhoon προκειμένου να αντικαταστήσουν το στόλο των παλαιότερων F-16 – το ύψος της συμφωνίας με τις ΗΠΑ φτάνει τα 4 δισ. δολάρια. Επιπλέον, η Φινλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιθυμούν να αποκτήσουν το ίδιο μαχητικό.

Η Lockheed Martin αναπτύσσει και κατασκευάζει τρία μοντέλα για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και των υπολοίπων δέκα χωρών που έχουν ήδη κλείσει συμφωνία αγοράς (Τουρκία, Βρετανία, Αυστραλία, Ιταλία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Βέλγιο).