11 Ιούνιος 2019, 12:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούνιος 2019, 12:20

Αυτά είναι τα έξι αντίμετρα που ετοιμάζεται να πάρει η Τουρκία απέναντι στα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τον «Πορθητή»

 • Η Άγκυρα θα συνεχίσει «με αποφαστικότητα» τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο 2
  (Πηγή: Daily Sabah)

Μεγάλο προβληματισμό και ενόχληση έχει προκαλέσει η απόφαση των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας προς όσους συμμετέχουν καθ' οιανδήποτε ιδιότητα στις παράνομες ενέργειες του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak, η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει τη λήψη σειράς αντιμέτρων, ως απάντηση στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

 • Αν οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ αποπειραθεί να εφαρμόσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης για Τούρκο πολίτη (σύλληψη, έκδοση στην Κυπριακή Δημοκρατία κτλ.), τότε η Τουρκία θα παγώσει οποιαδήποτε συμφωνία έκδοσης με τη χώρα αυτήν, θα προβεί σε διαμαρτυρίες μεγάλης έκτασης, ενώ θα φθάσει μέχρι την ανάκληση του πρέσβη της από τη χώρα αυτήν.
 • Θα κλείσουν όλες οι πύλες εισόδου από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου προς τα Κατεχόμενα, μέχρι να τερματιστεί η σύλληψη του ατόμου εις βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
 • Μπροστά στην απόφαση αυτή του «κράτους ληστή», η Τουρκία θα στείλει αμέσως το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» σε ένα από τα αδειοδοτημένα θαλάσσια τεμάχια 1, 4, 5, 6 και 7, για να κάνει γεώτρηση. Όπως είναι γνωστό, η τουρκική υφαλοκρηπίδα εισέρχεται μέσα στα θαλάσσια τεμάχια που έχει οριοθετήσει η ΚΔ.
 • Σε περίπτωση οποιασδήποτε σύλληψης, η Τουρκία θα κλείσει τα «τουρκικά στενά» για τα πλοία που φέρουν κυπριακή σημαία. Από τώρα θα πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα επιτήρησης των πλοίων με κυπριακή σημαία που διέρχονται από τα Στενά και από τη θάλασσα του Μαρμαρά, για θέματα ασφάλειας και ρύπανσης των θαλασσών.
 • Από το 1987 τα πλοία με κυπριακή σημαία δεν μπορούν να επισκεφθούν τα λιμάνια της Τουρκίας. Το 1997 επεκτάθηκε ο σχετικός νόμος και απαγορεύθηκε η προσέγγιση ακόμα και εκείνων των πλοίων που έχουν ως διαχειρίστρια εταιρεία που έχει έδρα την ΚΔ. Τελευταία ρύθμιση αποτελεί ο Κανονισμός 74874 της 26ης Σεπτεμβρίου 2017, με τον οποίο προστίθενται μια σειρά από απαγορευτικές διατάξεις για το θέμα. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται άδεια προσέγγισης στα λιμάνια της Τουρκίας μόνο σε επιβατηγά και σε σκάφη αναψυχής που έχουν σημαία της ΚΔ. Σε περίπτωση που γίνει οποιαδήποτε σύλληψη, το υπουργείο Μεταφορών θα άρει αμέσως και αυτές τις άδειες.
 • Η Ακτοφυλακή της ΤΔΒΚ* θα πρέπει να συλλαμβάνει τους Έλληνες ψαράδες που εισέρχονται στα χωρικά ύδατά της, κυρίως νοτίως της Καρπασίας.
  ___
  *Το αρκτικόλεξο ΤΔΒΚ χρησιμοποιείται συμβατικά και όπως αναφέρεται στο τουρκικό άρθρο, χωρίς φυσικά να υιοθετείται επί της ουσίας.