11 Ιούνιος 2019, 12:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούνιος 2019, 12:08

Πράσινο φως για την προστασία και την ανάδειξη των Δεσμωτών του Φαλήρου

  • Πράσινο φως για την προστασία και την ανάδειξη των Δεσμωτών του Φαλήρου
    (Φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Με στόχο το σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα των 80 «βιαιοθανάτων» που αποκαλύφθηκαν το 2016 στην «Εσπλανάδα» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να γίνει επισκέψιμο από το ευρύ κοινό, το ΚΑΣ έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή ειδικού κελύφους αλλά και για την προστασία του από την άνοδο των υφάλμυρων υδάτων.

Οι «Δεσμώτες του Φαλήρου» είναι μια ομαδική ταφή 80 ανθρώπινων σκελετών χωρισμένων σε τρία ορύγματα και αλυσοδεμένων μεταξύ τους στους καρπούς.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμόδιων Διευθύνσεων του υπουργείου Πολιτισμού, το κέλυφος που θα κατασκευαστεί θα είναι υπόγειο και λιτό και θα εντάσσεται αρμονικά στο ήδη διαμορφωμένο περιβάλλον του χώρου της «Εσπλανάδας». Εκτός από την προστασία και την ανάδειξη των τριών συστάδων των τάφων, θα εξασφαλίζει και τις κατάλληλες και σταθερές συνθήκες μικροκλίματος.

Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ τονίστηκε ακόμα ότι ο ειδικός χαρακτήρας του ευρήματος –η ομαδική ταφή σιδηροδέσμιων ατόμων που έχουν υποστεί βίαιο θάνατο– θα πρέπει να γίνεται αντιληπτός από τους επισκέπτες, γι’ αυτό και η κίνηση πρόσβασης, οι πληροφορίες που θα δίνονται στο κοινό και το προς μελέτη κτήριο θα πρέπει να ερμηνεύουν το περιεχόμενο του χώρου ως κίνηση-κάθοδο των νεκρών και όχι ως ένα απλό «αξιοθέατο».

Το εύρημα συμπεριλήφθηκε το 2016 στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού Archaeology με τα 10 πιο σημαντικά αρχαιολογικά γεγονότα της χρονιάς. Χρονολογείται στο τρίτο τέταρτο του 7ου αι. π.Χ., μια εποχή γεμάτη ταραχές, εξεγέρσεις και επαναστάσεις μεταξύ οπαδών των αριστοκρατών και των επίδοξων ανατροπέων (τυράννων), η οποία μπορεί να συσχετιστεί σε ό,τι αφορά τους «Δεσμώτες του Φαλήρου» είτε με το Κυλώνειον Άγος είτε με αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα.