11 Ιούνιος 2019, 14:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούνιος 2019, 14:36

Αργία Αγίου Πνεύματος 2019: Πότε πέφτει και για ποιους ισχύει

 • Αργία Αγίου Πνεύματος 2019: Πότε πέφτει και για ποιους ισχύει
  Πιστοί με ποντιακές φορεσιές μεταφέρουν την εικόνα της Αγίας Τριάδος στην περιοχή της Νεμέας Κορινθίας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019, μέρα του Αγίου Πνεύματος και για το Δημόσιο, τα μέσα ενημέρωσης και εκπαιδευτικές μονάδες είναι αργία. Δεν συμβαίνει το ίδιο, ωστόσο, με τα εμπορικά καταστήματα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αν και στο Ναύπλιο και τη Θεσαλλονίκη η ημέρα του Αγίου Πνεύματος έχει καθιερωθεί ώς εθιμική αργία και έτσι τα καταστήματα θα μείνουν κλειστά.

Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, και εκτός εξαιρέσεων που προβλέπονται, θα προσέλθουν κανονικά στη δουλειά τους, δικαιούμενοι το ημερομίσθιό τους.

Στο Δημόσιο, αντίθετα, έχει οριστεί ως επίσημη ημέρα αργίας. Όσοι εργαζόμενοι δεν προσέλθουν στην εργασία τους (αδικαιολόγητα) δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής που θα αφαιρεθεί από τις αποδοχές τους.

Στην περίπτωση που οι ημερομίσθιοι δεν εργαστούν, δεν δικαιούνται αμοιβή αφού δεν ορίζεται με διάταξη νόμου η πληρωμή του ημερομισθίου σε μη εξαιρέσιμες αργίες. Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό που δεν θα εργαστούν θα λάβουν το μισθό τους χωρίς προσαύξηση, ενώ αν εργαστούν δικαιούνται επί πλέον 1/25 του μισθού του. Προσαύξηση κατά 75% οφείλεται μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει σχετικός όρος για καταβολή του σε Σ.Σ.Ε. ή Δ.Α., καθορίζει δηλαδή την ημέρα αυτή ως υποχρεωτική αργία.

Σχετικός για την αργία αυτή όρος έχει τεθεί στις ΣΣΕ και ΔΑ που αφορούν:

 1. στις καπνοβιομηχανίες,
 2. στις κλινικές και στα ιατρικά εργαστήρια,
 3. στα ναυτικά πρακτορεία,
 4. στις επιχειρήσεις πετρελαίου και υγραερίων,
 5. στις εφημερίδες,
 6. στα Λατομεία Πέτρας και Χώματος,
 7. στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς,
 8. στις επιχειρήσεις τεχνικών έργων (μόνο για τις ειδικότητες Εργοδηγών Σχεδιαστών και Χειριστών Μηχανημάτων
 9. στους ηλεκτροτεχνίτες ι) στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών,
 10. στους φωτοστοιχειοθέτες,
 11. στους φορτ/τές,
 12. στα τυπογραφεία
 13. στα βιβλιοπωλεία,
 14. στους θυρωρούς,
 15. στους εργοδηγούς - σχεδιαστές κλπ.

Τι ισχύει στη Θεσσαλονίκη
Υποχρεωτικά θα παραμείνουν τα καταστήματα του νομού Θεσσαλονίκης ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης (ΕΣΘ) που επικαλείται «την υπ’αριθμ. 22/19777/10-05-2002 απόφαση, η οποία δεν έχει ανακληθεί».

Νωρίτερα σήμερα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπενθύμισε στους πολίτες πως είχε ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία να εξετάσουν το ενδεχόμενο η ημέρα του Αγίου Πνεύματος να είναι υποχρεωτική αργία για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων. Πάντως ειδικά για τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης υπάρχει παλαιότερη απόφαση του τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης από το 2002, η οποία δεν έχει ανακληθεί και ορίζει τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων.