11 Ιούνιος 2019, 09:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούνιος 2019, 09:51

ΗΠΑ: Τέλος από τις εκπαιδευτικές πτήσεις οι Τούρκοι χειριστές των F-35

  • «Γκρίνια» Τραμπ για την εξάρτηση από την Τουρκία για τα F-35
    (Φωτ.: EPA / US NAVY)

Το είπαν και το έκαναν. Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην αναστολή της εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων στα F-35, ως ένα πρώτο βήμα πριν την πλήρη διακοπή του σχετικού προγράμματος. Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, οι Τούρκοι χειριστές δεν πραγματοποιούν πλέον εκπαιδευτικές πτήσεις στην αμερικανική αεροπορική βάση στην Αριζόνα όπου φιλοξενούνται.

«Το υπουργείο ενημερώθηκε ότι οι Τούρκοι πιλότοι (...) δεν πετούν πλέον», δήλωσε ο αντιπτέραρχος Μάικ Άντριους, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Αν δεν υπάρξει αλλαγή της πολιτικής της συνεργασίας, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη σύμμαχό μας Τουρκία για την μείωση της συμμετοχής της στο πρόγραμμα του F-35», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να διακόψουν το πρόγραμμα εφόσον η Άγκυρα προχωρήσει στην αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Στη βάση Luke Air Force Base της Αριζόνας σταθμεύουν τέσσερις Τούρκοι πιλότοι, ακόμα δύο ιπτάμενοι έχουν ρόλο εκπαιδευτών και 20 ακόμα εκπαιδεύονται ως συντηρητές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, την περασμένη εβδομάδα, είχαν δηλώσει υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι η παραπάνω απόφαση θα μπορούσε να αναστραφεί εάν η Τουρκία άλλαζε τα σχέδιά της.