10 Ιούνιος 2019, 23:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2019, 23:27

Οι βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

  • Οι βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
    Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία. Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ συμμετείχαν οι υπουργοί Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Στις δώδεκα πιο εμβληματικές δεσμεύσεις, για υλοποίηση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την επομένη των εθνικών εκλογών, επικέντρωσε την ομλία του ο Αλέξης Τσίπρας. Ειδικότερα, οι κεντρικοί στόχοι-δεσμεύσεις αφορούν στην εργασία, την ανάπτυξη, τη φορολογία, το κράτος, το κοινωνικό κράτος. 

Σήμερα η Ελλάδα είναι πάλι ασφαλής χώρα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι η χώρα διαθέτει υγιή δημοσιονομικά και ρυθμισμένο χρέος, καθώς και 34 δισ. ευρώ απόθεμα στα δημόσια ταμεία. «Όλα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα: Κανένας πια δεν μπορεί να εκβιάσει την Ελλάδα. Κανένας πια δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις θυσίες του ελληνικού λαού», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Στις βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος για την επόμενη τετραετία, περιλαμβάνεται ο στόχος για 500.000 νέες και ποιοτικές δουλειές, «ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία», αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021, μόνιμες προσλήψεις 10.000 ατόμων στην υγεία και 15.000 στην παιδεία, θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. 

Επιπλέον, κεντρική θέση στο σχέδιο για την ανάπτυξη, κατέχει η πράσινη ανάπτυξη (32% παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση έως το 2030), καθώς επίσης και οι επενδύσεις με στόχο τον διπλασιασμό ξένων άμεσων επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ έως το 2025. 

Στους βασικούς στόχους είναι επίσης η μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20% και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Στις 12 βασικές δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, συγκαταλέγονται τέλος, το πλήρως ψηφιοποιημένο δημόσιο και ο πολιτικός γάμος για ομόφυλα ζευγάρια.