10 Ιούνιος 2019, 23:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2019, 23:25

Νέα κριτήρια για το επίδομα των ανασφάλιστων υπερήλικων της ομογένειας στην Αλβανία

  • Στη Βουλή η τροποποίηση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή στην εθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας η αναθεώρηση των κριτηρίων χορήγησης σύνταξης ΟΓΑ στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες ομογενείς. Σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Ένωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας «Ομόνοια» ευχαριστεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, που εισήγαγαν τη σχετική τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε την Παρασκευή.

Όπως προβλέπει, «χιλιάδες ανασφάλιστοι συνταξιούχοι υπερήλικες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΕΕΜ) στην Αλβανία θα λαμβάνουν επίδομα με λιγότερο αυστηρά κριτήρια».

Κι αυτό γιατί «δρομολογήθηκε εξορθολογισμός του Άρθρου 93 του Νόμου 4387/2016 (Α‘ 85)». Εξάλλου, σε επιστολή της προς τους δημότες του Δήμου Δρόπολης, η ΔΕΕΕΜ Ομόνοια ανακοινώνει ότι η παρέμβαση του δημάρχου Δρόπολης Αχιλλέα Ντέτσικα, του δημάρχου Φοινικαίων Λεωνίδα Χρήστου, καθώς και του βουλευτή της περιοχής Βαγγέλη Τάβου, για την αναθεώρηση των κριτηρίων χορήγησης σύνταξης του ΟΓΑ προς τους ομογενείς, μέσω της επιστολής που εστάλη στον πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα, «στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία».

Όπως αναφέρει η ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια», με την τροπολογία μειώνονται τα αυστηρά κριτήρια χορήγησης σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες που έχουν την ιδιότητα του μέλους της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας. Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγεται η διακοπή, ακόμα και η μη χορήγηση σύνταξης, γεγονός που συνέβαινε μέχρι τώρα».

Σύμφωνα με την «Ομόνοια», προηγήθηκαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα, ενώ «κατά την από 21 Μαΐου 2019 συνάντηση της ηγεσία της ΔΕΕΕΜ-Ομόνοια με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, όπου αναλύθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Βορειοηπειρώτες, ανακοινώθηκε εκ μέρους του υπουργού ότι εξετάζεται να κατατεθεί τροποποιητική διάταξη σχετικά με την καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες της εθνικής μειονότητας».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.