10 Ιούνιος 2019, 20:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2019, 20:03

Τουρκία: Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει κίνηση για τη δημιουργία ομάδας εργασίας των S-400

  • Άγκυρα: Οι S-400 θα τεθούν σε λειτουργία

Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμιά κίνηση για τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας που θα εξετάσει τις ανησυχίες τους για την αγορά των ρωσικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, Όπως είπε, Τούρκοι αξιωματούχοι ετοιμάζουν την απάντηση σε επιστολή του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα των F-35, αν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας για τους S-400.

Η Ουάσινγκτον, σύμμαχος της Άγκυρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει πως η αγορά των S-400 προκαλεί απειλή για τα μαχητικά F-35 της Lockheed Martin Corp, που η Τουρκία σχεδιάζει επίσης να αγοράσει.

«Αν η πηγή των ανησυχιών (σ.σ. των Αμερικανών) είναι ένα τεχνικό θέμα που πηγάζει από την εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία, έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε», είπε ο Ντεμίρ. «Ωστόσο, η άλλη πλευρά δεν έχει κάνει κάποια βήματα για τη συγκρότηση μιας τεχνικής ομάδας και για να το συζητήσει», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ερντογάν απέρριψε κατηγορηματικά να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν έκαναν μια τόσο καλή προσφορά όσο οι S-400» για την πώληση των αμερικανικών συστημάτων Patriot στην Άγκυρα. Ο Ντεμίρ δήλωσε επίσης ότι η Άγκυρα απάντησε στην τελευταία προσφορά των ΗΠΑ για τους Patriot και αναμένει μια ανταπάντηση, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΑ-ΦΓ.