10 Ιούνιος 2019, 20:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2019, 20:03

Τουρκία: Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει κίνηση για τη δημιουργία ομάδας εργασίας των S-400

  • Οι Ρώσοι εκπαιδεύουν Τούρκους στους S-400

Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμιά κίνηση για τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας που θα εξετάσει τις ανησυχίες τους για την αγορά των ρωσικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, Όπως είπε, Τούρκοι αξιωματούχοι ετοιμάζουν την απάντηση σε επιστολή του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα των F-35, αν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας για τους S-400.

Η Ουάσινγκτον, σύμμαχος της Άγκυρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει πως η αγορά των S-400 προκαλεί απειλή για τα μαχητικά F-35 της Lockheed Martin Corp, που η Τουρκία σχεδιάζει επίσης να αγοράσει.

«Αν η πηγή των ανησυχιών (σ.σ. των Αμερικανών) είναι ένα τεχνικό θέμα που πηγάζει από την εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία, έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε», είπε ο Ντεμίρ. «Ωστόσο, η άλλη πλευρά δεν έχει κάνει κάποια βήματα για τη συγκρότηση μιας τεχνικής ομάδας και για να το συζητήσει», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ερντογάν απέρριψε κατηγορηματικά να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν έκαναν μια τόσο καλή προσφορά όσο οι S-400» για την πώληση των αμερικανικών συστημάτων Patriot στην Άγκυρα. Ο Ντεμίρ δήλωσε επίσης ότι η Άγκυρα απάντησε στην τελευταία προσφορά των ΗΠΑ για τους Patriot και αναμένει μια ανταπάντηση, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΑ-ΦΓ.