10 Ιούνιος 2019, 19:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2019, 19:22

Ο Τσίπρας ζήτησε από τον ΠτΔ τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών

  • Ο Τσίπρας ζήτησε από τον ΠτΔ τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος έκανε το αίτημα δεκτό. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, την απόφαση αυτή την είχε προαναγγείλει από το βράδυ της Κυριακής των Ευρωεκλογών.

O ΠτΔ αποδέχτηκε «την πρόταση της κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 2 του Συντάγματος, όπως έχει παγίως ερμηνευθεί και εφαρμοστεί σύμφωνα με την κοινοβουλευτική μας παράδοση και την αντίστοιχη πρακτική».

Ως λόγο για την προσφυγή σε εθνικές εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε το γεγονός ότι μετά τις Ευρωεκλογές έχει διαμορφωθεί μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου περίπου τεσσάρων μηνών, η οποία μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

«Δεδομένου δε ότι έχουμε μπει σε ένα ενάρετο κύκλο, δεν πρέπει επ’ ουδενί να διαταραχθεί, διότι αυτό θα σήμαινε πως οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού θα διακινδύνευαν», είπε συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας. «Με βάση αυτά τα δεδομένα και έχοντας πλήρη την αίσθηση αυτής της ευθύνης, σας ζητώ όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές -όπως προβλέπει το Σύνταγμα- και την ανανέωση της λαϊκής εντολής».

Σύμφωνα με τη διαδικασία, πλέον αναμένεται το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα θυροκολληθεί στη Βουλή την Τρίτη.