10 Ιούνιος 2019, 17:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2019, 15:31

Κέρκυρα: Αναβίωσε με λαμπρότητα η Λιτανεία της Αγίας του Θεού Δωρεάς

  • Κέρκυρα: Αναβίωσε με λαμπρότητα η Λιτανεία της Αγίας του Θεού Δωρεάς
    (Φωτ.: corfutvnews.gr / Σπύρος Μαργαρίτης)

Με κάθε μεγαλοπρέπεια αναβίωσε χθες βράδυ στην Κέρκυρα το θρησκευτικό έθιμο της Λιτανείας της Αγίας Δωρεάς, της Καθολικής Εκκλησίας. Πρόκειται για ένα θρησκευτικό και κοινωνικό έθιμο που βρίσκει τις ρίζες του στα τέλη του 13ου - αρχές του 14ου αιώνα, όταν (σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία) η Λιτανεία προστέθηκε, το 1407, στις τελετουργίες της «Γαληνοτάτης Δημοκρατίας».

Στη Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς, κατά τη βενετική περίοδο, συμμετείχαν πάντοτε οι κληρικοί και των δύο χριστιανικών δογμάτων, Ανατολικοί και Δυτικοί.

Σύμφωνα με την ιστορικό Αλίκη Νικηφόρου ο καθολικός «Πρωτοπαπάς», κάθε χρόνο, έστελνε πρόσταγμα στους πρωτοπαπάδες των επαρχιών της υπαίθρου καλώντας τους να μεριμνήσουν ώστε να παρευρεθούν όλοι οι ιερείς στη Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς. Η Λιτανεία αυτή μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα τελούνταν το πρωί της ημέρας της εορτής, αμέσως μετά την τέλεση της Λειτουργίας. Από τα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου άρχισε να γίνεται το απόγευμα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που ήταν ανασταλτικός παράγοντας της διεξαγωγής της κάτω από τον καυτό ημερήσιο ήλιο.

Έκτοτε, έως και σήμερα, η αναβίωση του θρησκευτικού εθίμου ξεκινά από τη Θεία Λειτουργία που διεξάγεται το πρωί της Κυριακής στην ενορία της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, στην Κωτσέλα, και στην οποία προΐσταται ο Αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας Ιωάννης Σπιτέρης, μαζί με δύο εφημέριους. Εκεί, σε μια ιδιαίτερα συγκινητική τελετή, τα μικρά παιδιά, που ετοιμάστηκαν από τους κατηχητές τους όλη τη χρονιά, κοινωνούν για πρώτη φορά.


(Φωτ.: corfutvnews.gr / Σπύρος Μαργαρίτης)

Το απόγευμα, μετά την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας στο ναό της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, αρχίζει η μεγαλειώδης πομπή της «Αγίας Δωρεάς». Την πομπή, που συνοδεύεται υπό τους ήχους των φιλαρμονικών της Κέρκυρας, με προορισμό την πλατεία του Αγίου Ιακώβου (Ντόμο), ακολουθούν ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος, εκπρόσωποι ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, του μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων Νεκτάριου, τα παιδιά της «Πρώτης Κοινωνίας», που είναι ντυμένα στα λευκά και ραίνουν με ροδοπέταλα την πομπή, εφημέριοι και μοναχές, ο Ερυθρός Σταυρός, αγήματα των προσκόπων, πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές του νησιού, καθώς και πλήθος κόσμου.

Η Ιερά Πομπή διανύει μια μεγάλη απόσταση από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και καταλήγει στην πλατεία «Σαν Τζιάκομο», μπροστά στον καθολικό μητροπολιτικό ναό των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου, όπου κάθε χρόνο τοποθετείται ειδική εξέδρα.

Εκεί εξελίσσεται η δέηση για το «Αγιότατο Μυστήριο» και ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης Σπιτέρης απευθύνει μήνυμα αγάπης και ομόνοιας στους πιστούς, ενώ ακολουθεί η ανάγνωση του χαιρετισμού του μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων, Νεκτάριου από τον εκπρόσωπό του.

«Η κοινωνία με τον Χριστό είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Μόνο η ενότητα με τον Χριστό μάς εξασφαλίζει την πραγματική ζωή. Μας εξασφαλίζει τη σιγουριά της σταθερότητας. Μας δίνει ελπίδα. Μας λέει γιατί ζούμε, γιατί πεθαίνουμε. Η Αγία Ευχαριστία είναι το Σώμα του Χριστού και το σώμα της Εκκλησίας. Δεν ζούμε ατομιστικά την πίστη μας. Δεν είμαστε ξένοι ο ένας με τον άλλον, και κυρίως δεν είμαστε εχθροί. Η εκκλησία ζει και αναπτύσσεται όταν τελείται η Ευχαριστία σε όλες τις διαστάσεις της» ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμα αγάπης και ενότητας όλων των χριστιανών ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης Σπιτέρης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Ταπάσκου.