10 Ιούνιος 2019, 13:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2019, 13:27

Πολιτική κρίση στην Αλβανία: Προς καθαίρεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

  • Ο Μέτα συνδέει την πολιτική κρίση στην Αλβανία με το Κόσοβο
    Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα (φωτ.: EPA / Malton Dibra)

Στην πολιτική κρίση βυθίζεται η Αλβανία: Σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση υπέγραψε το διάταγμα για την αναβολή των δημοτικών εκλογών της 30ής Ιουνίου, σε μια προσπάθεια, όπως είπε ο Ιλίρ Μέτα, να υπάρξει εκτόνωση.

«Είναι η καλύτερη συνταγματική λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης [...], προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν την ομαλότητα», ανέφερε.

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης, με την εκπρόσωπο του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος να ανακοινώνει ότι ο Έντι Ράμα συγκάλεσε συνεδρίαση του Κοινοβουλίου με σκοπό την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα. «Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι οι εκλογές να διεξαχθούν κανονικά», επανέλαβε η εκπρόσωπος Ελίσα Σπιροπάλι, ενώ από τη μεριά του ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Γκράμοζ Ρούτσι υποστήριξε ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία, ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διοριστεί με διαδικασία-εξπρές και ότι στη συνέχεια θα εγκρίνει την ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Πλέον οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες, καθώς η σύγκρουση Μέτα-Ράμα μπορεί να λειτουργήσει ως σπινθήρας στη συσσωρευμένη πολιτική ένταση που υπάρχει και από τις διαδηλώσεις που διοργανώνει η αντιπολίτευση. Άλλωστε, το Σάββατο στα Τίρανα υπήρξαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών που ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού και της αστυνομίας.