10 Ιούνιος 2019, 22:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2019, 22:08

Γεύσεις από Πόντο και Μικρά Ασία σε φεστιβάλ γαστρονομίας στην ανατολική Χαλκιδική

  • Γεύσεις από Πόντο και Μικρά Ασία σε φεστιβάλ γαστρονομίας στην ανατολική Χαλκιδική
    (Φωτ.: voria.gr)
  • Γεύσεις από Πόντο και Μικρά Ασία σε φεστιβάλ γαστρονομίας στην ανατολική Χαλκιδική

Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων πρωταγωνίστησε στο φεστιβάλ γαστρονομίας της ανατολικής Χαλκιδικής «Kouzina». Η διοργάνωση γίνεται για ένατη χρονιά και κορυφώνεται στις 15 Ιουνίου.

Απολαυστικές δημιουργίες με άρωμα από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρευρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο φεστιβάλ.

Αφιερωμένη στην κουζίνα της Μικράς Ασίας και του Πόντου ήταν η πρώτη εβδομάδα του καλοκαιριού στην ανατολική Χαλκιδική. Όπως κάθε χρόνο, το «Kouzina» δόμησε την τέταρτη εβδομαδιαία θεματική ενότητα της διοργάνωσης πάνω στις επιρροές που δέχθηκε η ανατολική Χαλκιδική από την κληρονομιά των Ελλήνων που πριν από 100 χρόνια κατέφθασαν στην περιοχή από τον Πόντο και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Ζύμες, σιρόπια, περίτεχνα γλυκά, πολύχρωμα φαγητά, αρωματικά μπαχάρια και μυρωδικά έδωσαν το στίγμα μιας αστικής παράδοσης που διαιωνίζεται, τιμώντας την καταβολή και τη ρίζα του απανταχού ελληνισμού.

Επίδειξη ποντιακής μαγειρικής αποτέλεσε η «γιορτή της ποντιακής πίτας» στο Alou Beach Bar της Ιερισσού. Στη λευκή παραλία του οικισμού Πόντιες νοικοκυρές παρουσίασαν τον τρόπο παρασκευής της πιο κλασικής ποντιακής πίτας, του περέκ, το οποίο γεμίστηκε με φέτα Ιερισσού, ενώ τα αντιπροσωπευτικά πιροσκί με γέμιση τυριού ή πατάτας προετοιμάστηκαν και ψήθηκαν επιτόπου, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους ιδιαίτερες γαστρονομικές στιγμές. Ο Σύλλογος Ποντίων & Φίλων «Οι Ακρίτες του Άθω» ολοκλήρωσε τη βραδιά με ένα μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, και Πόντιοι χορευτές μετέφεραν νοερά το κοινό στις πατρίδες του Πόντου.

Η σεφ Καίτη Κρητικού παρασκεύασε τα περίφημα μαντία, ενώ οι σεφ Σοφία Γεωργακάκη, Γιάννης Αγγελούδας, Μαρία Κίου και Γιάννης Λιάκης στην κουζίνα του «Fish Restaurant Χρυσό Αγκίστρι» της Ουρανούπολης έστρωσαν τραπέζι όπως στα αριστοκρατικά αρχοντικά της Σμύρνης και του Αϊβαλιού.

Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε θα είναι αφιερωμένη στην μεσογειακή κουζίνα, κλείνοντας το φεστιβάλ.