10 Ιούνιος 2019, 12:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2019, 11:54

Τι απαντούν οι ομογενείς στις ΗΠΑ για το νομοσχέδιο «EastMed Act»

  • Τι απαντούν οι ομογενείς στις ΗΠΑ για το νομοσχέδιο «EastMed Act»

Με δημόσια επιστολή, παράγοντες ομογενειακών οργανώσεων στις ΗΠΑ εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την πρόσφατη κριτική που άσκησε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού στο αμερικανικό νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act). Σύμφωνα με την επιστολή, οι παρατηρήσεις του Κυπριανού είναι «άστοχες», καθώς παραποιούν τις διατάξεις του νομοσχεδίου και παρουσιάζουν μη ακριβή εικόνα.

Μάλιστα δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν το «EastMed Act» ως την πιο σημαντική και θετική εξέλιξη που έχει σημειωθεί για την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ουάσινγκτον από την εποχή του δόγματος Τρούμαν.

Όπως λοιπόν επισημαίνεται στην επιστολή, «οι παρατηρήσεις του [Κυπριανού] θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις νέες γεωπολιτικές συμπράξεις της Κύπρου, τις σχέσεις της με τους φιλέλληνες βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και με την κυπριακή διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για όλους αυτούς τους λόγους, λυπούμαστε για τις παρατηρήσεις του κ. Κυπριανού και επιδιώκουμε να διορθώσουμε τις λανθασμένες εντυπώσεις που δημιουργούν».

Άρση αμερικανικού εμπάργκο όπλων – ΝΑΤΟ – αμυντικές δαπάνες
Ξεκαθαρίζοντας αρχικά ότι το νομοσχέδιο «EastMed Act» δεν συνδέει την άρση του εμπάργκο όπλων με την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, οι επικεφαλής της ομογένειας επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για αγορά αμερικανικών όπλων. Όπως εξηγούν, η άρση του εμπάργκο θα επιτρέψει απλώς στην Κύπρο να έχει πρόσβαση στην αμερικανική αγορά εξοπλισμών για να καλύπτει τις αμυντικές της ανάγκες όπως αυτή κρίνει και επιθυμεί.

«Για χρόνια υποστηρίζουμε ότι αυτό το εμπάργκο όπλων είναι ένας αναχρονισμός που δεν προωθεί ούτε τη λύση στο Κυπριακό ούτε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Λευκωσίας... Πράγματι, το μόνο επιχείρημα που προωθήθηκε ενάντια στον τερματισμό του εμπάργκο είναι το ψέμα ότι θα οδηγήσει σε μια "κούρσα εξοπλισμών" στο νησί... Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ο κ. Κυπριανού χρησιμοποιεί το ίδιο ψευδές επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο κ. Akinci, ο κ. Ozersay και οι εκπρόσωποι της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον εναντίον του “EastMed Act”».

Ανησυχίες για τη Ρωσία
Επιπλέον η επιστολή απορρίπτει τις ανησυχίες του Κυπριανού σχετικά με τη Ρωσία, λέγοντας ότι η βασική αντίρρηση του γενικού γραμματέα δεν είναι «ότι το νομοσχέδιο δεν αποδίδει στην Κύπρο έναν μεγαλύτερο στρατηγικό ρόλο ή ότι δεν κάνει ισχυρότερη τη συνεργασία για την ασφάλεια με τους υφιστάμενους περιφερειακούς εταίρους, αλλά ότι κάπως θα προσβάλει τη Ρωσία. Επισημαίνουμε την παρατήρηση του γερουσιαστή Μενέντεζ ότι το νομοσχέδιο “EastMed Act” θα ήταν απαραίτητο ακόμα και αν η Τουρκία ήταν ένας “τέλειος σύμμαχος” και προσθέτουμε το δικό μας σχόλιο: το νομοσχέδιο “EastMed Αct” θα χρειαζόταν ακόμα και αν δεν υπήρχαν εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Ρωσίας».

Η προέλευση του νομοσχεδίου
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η κριτική του Κυπριανού παραποιεί την προέλευση του νομοσχεδίου και αγνοεί ορισμένα βασικά γεγονότα, δεδομένου ότι το «EastMed Act» δεν είναι δημιούργημα της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά αποτέλεσμα που έχει στηριχτεί στην προπαρασκευαστική εργασία βασικών στελεχών του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Βασίζεται σε τριάντα χρόνια προπαρασκευαστικής εργασίας που έκανε ο γερουσιαστής Μενέντεζ για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για το επόμενο βήμα στις προσπάθειες που ανέλαβαν οι βουλευτές Μπιλιράκης και Ντόιτς όταν ίδρυσαν την Ελληνοϊσραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο (CHIA), και συνεχίζει τις προσπάθειες του βουλευτή Σίσιλιν για τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Επίσης, είναι συνεπής με την προσέγγιση που έχει ο γερουσιαστής Ρούμπιο για την περιοχή. Αυτοί λοιπόν οι αξιωματούχοι καθόρισαν τη νομοθεσία και τα βήματα που οδήγησαν σε αυτήν».

Η σημασία του «EastMed Act»
Αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια αναδυόμενη περιφέρεια σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, οι συντάκτες της επιστολής επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο «EastMed Act» καθιστά την Ελλάδα ένα κράτος πρώτης γραμμής για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

«Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για τη στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας και για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο τελικός στόχος μας είναι σαφής: μια Κύπρος που είναι απαλλαγμένη από την τουρκική κατοχή, μια Κύπρος που είναι ευημερούσα, μια Κύπρος που παίζει κομβικό ρόλο –στους τομείς της διπλωματίας, της ενέργειας και της οικονομίας– σε μια Ανατολική Μεσόγειο που ανακτά την ιστορική της σημασία, και μια Κύπρος που αποτελεί πρωταρχικό ευρωπαϊκό και δυτικό κράτος σε θέματα ασφάλειας. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλους τους Κύπριους, Αμερικανούς και άλλους που μοιράζονται αυτό το όραμα».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Κασφίκης.