9 Ιούνιος 2019, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2019, 00:21

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Ακσόι: Έτοιμη η Τουρκία να ενεργοποιήσει όλους τους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα 3
    Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι (φωτ.: Anadolu)

«Όσο η ε/κ πλευρά δεν τερματίζει τις μονόπλευρες δραστηριότητές της στο θέμα των υδρογονανθράκων και δεν εντάσσει τους Τ/κ, που είναι ίσοι εταίροι στο νησί, στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για το θέμα και τον διαμοιρασμό των εσόδων, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τ/κ στην δική τους υφαλοκρηπίδα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι.

«Σε αυτό το πλαίσιο και στις περιοχές του ψευδοκράτους που αδειοδοτήθηκαν στην ΤΡΑΟ το 2011, τα πλοία ‘Γιαβούζ’ και ‘Φατίχ’ θα αρχίσουν σύντομα γεωτρήσεις».

Όπως τόνισε, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συμφωνία, στην οποία έχει προβεί η «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου» -όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία- με κάποιες ιδιωτικές εταιρείες στην ανατολική Μεσόγειο για τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

Υποστήριξε δε ότι αυτή η συμφωνία είναι ένα «απτό παράδειγμα της συνέχισης σφετερισμού των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους του νησιού» από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Όπως αναφέρεται στον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Χ. Ακσόι απαντώντας γραπτώς σε ερώτημα που του τέθηκε για την εν λόγω συμφωνία, ανέφερε ότι στηρίζουν και συμφωνούν με την ανακοίνωση του «ΥΠΕΞ» για το θέμα, προσθέτοντας ότι στη συμφωνία αυτή δεν γίνεται καμία αναφορά στους Τ/κ και πως «γίνεται κατανοητό ότι δεν δίδεται μερίδιο από τα έσοδα στους Τ/κ».

Σημείωσε δε ότι αυτό και για την Τουρκία, αλλά και για το ψευδοκράτος, είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Κατά τον ίδιο, η «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως συνέχισε να αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και οι εταιρείες που συνεργάζονται με αυτήν, δεν μπορούν να ενεργούν παραβλέποντας ότι οι Τ/κ έχουν ίσα δικαιώματα στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Για αυτόν τον λόγο, η Τουρκία θα συνεχίσει την ίδια αποφασιστική στάση που βασίζεται σε Αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων και των Τ/κ και των δικών της στην ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό δεν πρόκειται να αποφύγει να κάνει τα απαραίτητα βήματα».

Επανέλαβε δε τη δήλωση Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παραχωρήσει σε κανέναν τα δικαιώματα των Τ/κ. Ο Χ. Ακσόι κατέληξε στη γραπτή του απάντηση λέγοντας ότι με αυτήν την ευκαιρία θα ήθελε να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα για ακόμη μια φορά, ότι είναι η ε/κ πλευρά που δεν διστάζει να θέτει ανεύθυνα σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, δεν λαμβάνει υπόψη τα δίκαια δικαιώματα των Τ/κ, που είναι ίσοι εταίροι στο νησί, στους φυσικούς του πόρους, απορρίπτει τις προτάσεις συνεργασίας και «παρά τις προειδοποιήσεις μας δεν εγκαταλείπει τις μονόπλευρες δραστηριότητές της».

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αποχωρήσει εργαζόμενοι από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ που είχαν εκφράσει την πρόθεση να συνεργαστούν για τη γεώτρηση, γεγονός που επηρέασε και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο αντί να κατευθυνθεί προς την κυπριακή ΑΟΖ επέστρεψε σε λιμάνι της Τουρκίας. Επίσης, αναφέρεται ότι έχουν αποχωρήσει και εταιρείες από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία που είχαν συμβόλαια με την κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (ΤΡΑΟ).

  • Με πληροφορίες από Φιλελεύθερος, protothema.gr.