10 Ιούνιος 2019, 08:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2019, 08:32

Διαγνωστικά κέντρα: Κλειστά από τη Δευτέρα σε ολόκληρη τη χώρα

  • Διαγνωστικά κέντρα: Κλειστά από τη Δευτέρα σε ολόκληρη τη χώρα
    (Φωτ.: EPA / Carmen Jaspersen)

Κλειστά θα είναι από σήμερα και επ’ αόριστον τα διαγνωστικά κέντρα της χώρας, έπειτα από την άκαρπη συνάντηση που προηγήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, αλλά και με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Οι ασθενείς δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία εξέταση, είτε έχουν ιδιωτική ασφάλιση, είτε είναι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, για τη διευκόλυνση των ασθενών, τα διαγνωστικά κέντρα θα είναι ανοιχτά τα απογεύματα με προσωπικό ασφαλείας τις ώρες 17:00-20:00, για να παραδίδουν αποτελέσματα εξετάσεων.

Την Τρίτη εκπρόσωποι από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) θα έχουν τη δεύτερη συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΙΔΙΚ Γεώργιο Βουγιούκα, αιτία της δραστικής κινητοποίησης είναι το λεγόμενο clawback, δηλαδή η επιβολή επιστροφής χρημάτων προς τα ταμεία, ανάλογα με τον όγκο των εξετάσεων που κάνουν τα διαγνωστικά κέντρα.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, ο μηχανισμός αυτός μπήκε σε εφαρμογή το 2013 για δύο-τρία χρόνια, όμως επεκτάθηκε μέχρι και το 2022.