9 Ιούνιος 2019, 17:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούνιος 2019, 17:48

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Μόνη λύση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης τα δύο κράτη

  • ΥΠΕΞ Γερμανίας: Μόνη λύση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης τα δύο κράτη
    Ο Χάικο Μάας και ο Αϊμάν Σαφάντι (φωτ.: EPA / Andre Pain)

Η Γερμανία επαναβεβαίωσε σήμερα στο Αμάν πως η λεγόμενη λύση των «δύο κρατών», ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, είναι η μοναδική λύση σε αυτή τη μακρόχρονη σύγκρουση, καθώς πλησιάζει η ανακοίνωση ενός αμφιλεγόμενου αμερικανού ειρηνευτικού σχεδίου. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεών τους βρισκόταν η παλαιστινιακή υπόθεση.

«Εξακολουθούμε να είμαστε σύμφωνοι ότι μια λύση δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων είναι η μοναδική λύση», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μαας.

Ο Μάας ανακοίνωσε επίσης τη χορήγηση ενός δανείου χωρίς όρους ύψους 100 εκατ. δολαρίων από τη Γερμανία στην Ιορδανία, η οποία αντιμετωπίζει χρόνια οικονομικά προβλήματα. Σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ιορδανία είναι ο θεματοφύλακας των ιερών μουσουλμανικών τόπων στην Ιερουσαλήμ και σύμφωνα με τον ΟΗΕ φιλοξενεί σχεδόν 2,2 εκατ. Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε έναν πληθυσμό 6,6 εκατ. ανθρώπων.

Σε ό,τι αφορά την παρουσίαση του σχεδίου για την ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, το οποίο ετοιμάζεται και έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό από την Ουάσινγκτον, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί καμία ημερομηνία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ προγραμματίζουν να παρουσιάσουν στα τέλη Ιουνίου στο Μπαχρέιν το οικονομικό σκέλος αυτής της πρωτοβουλίας. Στα τέλη Μαΐου ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, που πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή για την προώθηση αυτού του σχεδίου, συνάντησε τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας υποσχόμενος νέες ιδέες, ωστόσο αρνείται να κάνει λόγο για λύση «δύο κρατών».

Σε συνέντευξή του το Σάββατο στους New York Times, ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν υποστήριξε πως το εβραϊκό κράτος έχει «το δικαίωμα να διατηρήσει ένα τμήμα, αλλά όχι ολόκληρη τη Δυτική Όχθη», την παλαιστινιακή περιοχή που κατέχει το Ισραήλ επί τουλάχιστον 50 χρόνια. Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους απέρριψαν το αμερικανικό σχέδιο, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει χάσει την αξιοπιστία της στα μάτια τους λόγω των εχθρικών και κατά βάθος φιλο-ισραηλινών, όπως λένε, μέτρων που έλαβε, όπως η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ στα τέλη του 2017.

Πάντως, ο Ιορδανός και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισαν τη σημασία της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (Unrwa), διευκρινίζοντας ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτή την υπηρεσία, η οποία απέρριψε πρόσφατα την αμερικανική έκκληση για διάλυσή της. Το 2018 οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν την ετήσια οικονομική βοήθειά τους, ύψους 300 εκατ. στην Unrwa, εκτιμώντας ότι έκλεισε τον κύκλο της 70 χρόνια μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.