9 Ιούνιος 2019, 22:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούνιος 2019, 22:52

Εκλογές στη Μολδαβία στις 6 Σεπτεμβρίου

  • Εκλογές στη Μολδαβία στις 6 Σεπτεμβρίου
    Ο πρώην πρόεδρος της Μολδαβίας Ιγκόρ Ντοντόν (φωτ.: EPA / Dumitru Doru)

Ο πρόεδρος της Μολδαβίας Πάβελ Φιλίπ υπέγραψε σήμερα τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών προκειμένου να εξέλθει αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία από την κρίση την οποία διέρχεται τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Π. Φιλίπ, πρωθυπουργός ο οποίος διορίστηκε ασκών χρέη προέδρου μετά την παύση του φιλορώσου προέδρου Ίγκορ Ντοντόν από το Συνταγματικό Δικαστήριο, υπέγραψε τα διατάγματα διάλυσης της Βουλής και διεξαγωγής εκλογών για τις 6 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η μολδαβική προεδρία.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο νέος πρόεδρος εξήγησε πως ο προκάτοχός του είχε αρνηθεί να υπογράψει διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου την Παρασκευή για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη νέων εκλογών. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε σήμερα το πρωί να παύσει τον Ντοντόν από τα καθήκοντά του έπειτα από αίτημα της δεύτερης κοινοβουλευτικής δύναμης, του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η μολδαβική βουλή είχε εγκρίνει το Σάββατο τη σύνθεση μιας κυβέρνησης που συγκροτήθηκε από μια χωρίς προηγούμενο συμμαχία ανάμεσα σε φιλορώσους και φιλοευρωπαίους με σκοπό να θέσει τέρμα στην πολιτική κρίση που σοβεί μετά τις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου οι οποίες δεν ανέδειξαν μια σαφή πλειοψηφία βυθίζοντας τη χώρα στην πολιτική αβεβαιότητα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.