9 Ιούνιος 2019, 14:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούνιος 2019, 13:55

Λαμπρή ενθρόνιση του νέου ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης

  • Λαμπρή ενθρόνιση του νέου ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης
    (Φωτ.: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε συγκινησιακά έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, χθες το απόγευμα, η εγκαθίδρυση του επισκόπου Ερυθρών Κυρίλλου ως νέου ηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου συστεγάζεται και η ιστορική Θεολογική Σχολή.

Προηγήθηκε ο Μέγας Εσπερινός της Κυριακής των Αγίων Πατέρων και της μνήμης του Αγίου Κυρίλλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι αρχιερείς, Γέρων Δέρκων Απόστολος, Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος, Τρανουπόλεως Γερμανός, Μύρων Χρυσόστομος, Ικονίου Θεόληπτος, Αμερικής Ελπιδοφόρος, Σηλυβρίας Μάξιμος, Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Αυστραλίας Μακάριος, ο επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος Νεκτάριος, οι επίσκοποι Λεύκης Ευμένιος, Δορυλαίου Νίκανδρος, Αμορίου Νικηφόρος, Αλικαρνασσού Αδριανός, Αραβυσσού Κασσιανός, Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Πρόδρομος, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο αρχιμανδρίτης Αθανάσιος, ηγούμενος της ΙΜ Αγίων Τεσσαράκοντα Τιφλίδος, εκ του Πατριαρχείου Γεωργίας, πλήθος κληρικών από την Ελλάδα και άλλες χώρες, αγιορείτες πατέρες και άλλοι μοναχοί, άρχοντες Οφφικιάλιοι και απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής.

Επίσης, παρέστησαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης, εκπρόσωπος του προέδρου της ΝΔ, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης καθ. Θεόδωρος Γιάγκου, αντιπροσωπείες από τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Αθηνών και Θεσσαλονίκης και από το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, πανεπιστημιακοί καθηγητές από διάφορες Σχολές της Ελλάδος, αντιπροσωπεία της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και πλήθος πιστών από την Πόλη και τη Σμύρνη, μεταξύ των οποίων και μέλη της ρωσικής, γεωργιανής και ουκρανικής παροικίας, αλλά και προσκυνητές από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, τη Μυτιλήνη, από άλλες περιοχές της Ελλάδος, και από άλλες χώρες.

Πριν από την απόλυση του Εσπερινού, ο Πατριαρχικός διάκονος Αέτιος ανέγνωσε το Πατριαρχικό πιττάκιο διορισμού του επισκόπου Ερυθρών Κυρίλλου ως ηγουμένου της Ιεράς Μονής και ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης του ενεχείρισε την ηγουμενική ράβδο.

Νωρίτερα, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε και στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, άμεσο προκάτοχο του νέου ηγουμένου, ο οποίος, όπως σημείωσε, παρά το γεγονός ότι δεν φοίτησε στην Ιερά Θεολογική Σχολή ανεδείχθη γνήσιος Χαλκίτης.


(Φωτ.: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θυμήθηκε με συγκίνηση τα χρόνια της παραμονής του στη Θεολογική Σχολή και με έμφαση αναφέρθηκε στο «πνεύμα της Χάλκης», δηλαδή στην εμπειρία ζωής και σε όλα τα πνευματικά εφόδια και βιώματα που αποκτούσαν οι ιεροσπουδαστές της ιστορικής Σχολής. Γι' αυτό, όπως είπε ο Παναγιώτατος, η επιβληθήσα διακοπή της λειτουργίας της αποτελεί «ζοφερή σελίδα» στην ιστορία της Μητρός Εκκλησίας και ευχήθηκε σύντομα να επαναλειτουργήσει. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ευχήθηκε ο Θεός να στηρίζει τον επίσκοπο Ερυθρών Κύριλλο, ο οποίος σήμερα εορτάζει τα ονομαστήριά του, στη διακονία του ως καθηγουμένου της Μονής, αλλά και ως τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Προύσης.

Στην αντιφώνησή του ο νέος ηγούμενος ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για την τιμή και την εμπιστοσύνη να του αναθέσει αυτή τη μεγάλη ευθύνη και διακονία. Στη συνέχεια, ο επίσκοπος Ερυθρών δέχθηκε τις συγχαρητήριες ευχές όλων των παρισταμένων και ακολούθως στην αίθουσα τελετών της Σχολής πραγματοποιήθηκε μικρή δεξίωση.