9 Ιούνιος 2019, 10:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούνιος 2019, 09:11

Ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας στο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων στην πλατεία Κλαυθμώνος (φωτο)

  • Ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας στο αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων στην πλατεία Κλαυθμώνος (φωτο)
    Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, η Σοφία Σαββίδου και τα μέλη του «Φάρου» στην πλατεία Κλαυθμώνος

Στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο κέντρο της Αθήνας, o Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» έδωσε δυναμικό «παρών» και εκπροσώπησε επάξια την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και τον ΣΠοΣ Ν. Ελλάδας & Νήσων, στις τριήμερες εκδηλώσεις (5,6,7 Ιουνίου) που πραγματοποίησε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) σε συνεργασία με άλλους οικολογικού φορείς, την ΕΥΔΑΠ και τον Σύνδεσμο Κρητών Επιστημόνων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

«Ο Φάρος», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, τοποθέτησε τα πανό του για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, όπως και το λάβαρό του στην πλατεία Κλαυθμώνος. Κατά την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, το απόγευμα της Τετάρτης 5 Ιουνίου 2019, έγινε 4ωρο αφιέρωμα για τη Γενοκτονία.

Από τις 6 το απόγευμα ξεκίνησαν εισηγήσεις με ομιλητές τους: Γιώργο Βαρυθυμιάδη (πρόεδρος του ΣΠοΣ Ν. Ελλάδας & Νήσων), Αθηνά Σωτηριάδου (αντιπρόεδρος της ΠΟΕ), Σοφία Σαββίδου (πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγ.Βαρβάρας «Ο Φάρος»), Γιώργο Χατζηελευθερίου (λαογράφος-ερευνητής), Κώστα Αποστολόπουλο (δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αθηναίων), Σταύρο Θεοφανίδη (πρ. καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου), Κυριάκο Μπατσάρα (πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων). Συντονιστής ήταν ο γεωλόγος-χημικός Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ.

Ακολούθησε, στις 8 το βράδυ, μια μουσικοχορευτική-αφηγηματική παράσταση, όπου την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε αναλάβει η Σοφία Σαββίδου. Το δρώμενο προκάλεσε το ενδιαφέρον όχι μόνο σε όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, αλλά και σε ανθρώπους που έτυχε να περνούν από την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας (τουρίστες, επιβάτες λεωφορείων, ακόμη και ηθοποιοί όπως ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο Χρήστος Λούλης) και σταμάτησαν για να φωτογραφίσουν ή να βιντεοσκοπήσουν την παράσταση με τα κινητά τους. Στο μουσικό κομμάτι της παράστασης ήταν ο Σταύρος Σαββίδης (τραγούδι-λύρα), ο Γιώργος Κυριακίδης (λύρα), ο Αλέξανδρος Μιμίδης (πνευστά) και ο Παύλος Σταματίδης (νταούλι).

  • Φωτογραφίες: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»