8 Ιούνιος 2019, 22:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούνιος 2019, 22:04

Πάλμερ: Οι ΗΠΑ θεωρούν προκλητικές τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο (βίντεο)

  • Θρίλερ με το «Oruç Reis» που πλέει κοντά στο Καστελόριζο 5
    Το τουρκικό πλοίο «Oruç Reis» (φωτ. αρχείου: EPA / Tolga Bozoglu)

Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι θεωρούν τις ενέργειες της, σε ό,τι αφορά την ανακοινωθείσα πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, ως προκλητικές και την έχουν ενθαρρύνει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Λευκωσία, και κληθείς να πει αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επικοινωνήσει με Τούρκους αξιωματούχους, μεταφέροντας τους την αμερικανική αυτή θέση, ο Μ. Πάλμερ σημείωσε χαρακτηριστικά πως αυτό «το έχουμε κάνει κατ’ ιδίαν, το έχουμε κάνει και δημόσια».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης υπογράμμισε τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, υπό την «ομπρέλα» του ΟΗΕ, για λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι η χώρα του θέλει να δει το νησί επανενωμένο.

Αναφορικά με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στη ζώνη της κυπριακής ΑΟΖ, έκανε λόγο για μία σημαντική εξέλιξη. Επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα της Λευκωσίας να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα και σημείωσε πως τα έσοδα από αυτούς τους πόρους πρέπει να μοιραστούν «ακριβοδίκαια μεταξύ όλων των ανθρώπων σε αυτό το νησί, στο πλαίσιο μιας λύσης που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων».

Δείτε απόσπασμα της συνέντευξης του Μ. Πάλμερ στο ΚΥΠΕ: