8 Ιούνιος 2019, 15:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούνιος 2019, 16:40

Εphrat Livni: Το κλειδί για ένα τέλειο καλοκαίρι

  • Εphrat Livni: Το κλειδί για ένα τέλειο καλοκαίρι
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

«Στην κουλτούρα της βιασύνης που κυριαρχεί στις ημέρες μας, οι πιο πλούσιοι είναι εκείνοι που ελέγχουν την καθημερινότητά τους. Όμως, παρόλο που αισθανόμαστε πολύ απασχολημένοι, που παραπονούμαστε για στρες και το μόνο που θέλουμε να κάνουμε στην πραγματικότητα είναι να βλέπουμε Netflix, γεμίζουμε τις ημέρες μας με σχέδια και δεν αφήνουμε ούτε μία ώρα άδεια από τον φόβο μη βαρεθούμε». Με αυτά τα λόγια, η γνωστή συγγραφέας και δικηγόρος Ephrat Livni προτρέπει όσους ετοιμάζονται για διακοπές να κάνουν αυτή τη φορά κάτι διαφορετικό.

«Αυτό το καλοκαίρι, ακολουθήστε την αντίθετη προσέγγιση. Μην κάνετε σχέδια», γράφει η Ephrat Livni. «Ξεχάστε το ημερολόγιο. Μην ανεβείτε στο Κιλιμάντζαρο ή στο Έβερεστ, με τις ατελείωτες ουρές του.

»Ξεχάστε τον στόχο να ζήσετε στην Πορτογαλία σαν ντόπιος, παρόλο που θα είστε τουρίστας. Μην κλείσετε τίποτα μέσω Airbnb. Απολαύστε το να μην ξέρετε πού θα πάτε και τι θα κάνετε κι αφήστε τον χρόνο να κυλήσει. Όσο περισσότερο φοβάστε ότι θα βαρεθείτε, τόσο πιθανότερο είναι ότι αυτό ακριβώς το είδος διαλείμματος θα σας απελευθερώσει και θα σας οδηγήσει σε νέα ύψη δημιουργικότητας και χαλάρωσης».

Και εξηγεί: «Η ανία κάνει καλό στην υγεία. Ένας λόγος που πολλοί από εμάς νιώθουμε ιδιαιτέρως αγχωμένοι, είναι ότι η τεχνολογία μάς ψυχαγωγεί διαρκώς. Ο εγκέφαλός μας έχει συνηθίσει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες περιεχομένου και σπανίως αποσυνδεόμαστε από τα εξωτερικά ερεθίσματα. Το αποτέλεσμα είναι να αισθανόμαστε ότι πάντα κάνουμε κάτι, όμως μεγάλο μέρος αυτής της κατανάλωσης δεν μας αποφέρει τίποτα. Γεμίζει απλώς τον χρόνο, αυτό το πράγμα που λέμε πάντα ότι είναι πολύτιμο, αλλά το ξοδεύουμε απλόχερα».

Σύμφωνα με τη Σάντι Μαν, λέκτορα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire και συγγραφέα του βιβλίου 'The Upside of Downtime', η ανία κάνει καλό στον εγκέφαλο, στη φαντασία και στην παραγωγικότητα. Όπως είπε στο περιοδικό ΤΙΜΕ, η ανία είναι «μια αναζήτηση νευρικής διέγερσης που δεν ικανοποιείται». Η έρευνά της, όπως και οι έρευνες άλλων κοινωνικών επιστημόνων, δείχνει ότι η χαλάρωση του εγκεφάλου οδηγεί σε έμπνευση και ανανέωση. Το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να μην κάνουμε σχέδια επειδή πρέπει να κρατάμε απασχολημένα τα παιδιά μας και επειδή οι μέρες της άδειάς μας είναι πολύτιμες, δεν στέκει.

«Οι ψυχολόγοι λένε ότι κάνει καλό στα παιδιά να βαριούνται στις καλοκαιρινές τους διακοπές, επειδή χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να ψυχαγωγηθούν», τονίζει η Livni.

«Ύστερα, το να προσθέτουμε ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα διακοπών σε μια έτσι κι αλλιώς φορτωμένη ζωή υπονομεύει την ίδια την ιδέα των διακοπών. Όταν ξοδεύουμε τις ημέρες που είμαστε ελεύθεροι τρέχοντας να κάνουμε πράγματα που υποτίθεται ότι θα μας διασκεδάσουν, δεν ανακαλύπτουμε ποτέ το βάθος της προσωπικότητάς μας, δεν σκάβουμε ποτέ στην επινοητικότητά μας και επιστρέφουμε από τις διακοπές πιο εξαντλημένοι από όταν φύγαμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη χαλαρώνουμε και να νιώθουμε διαρκώς αγχωμένοι.

»Παρόλο λοιπόν που ίσως σας φαίνεται εφιαλτικό, κλείστε αυτό το καλοκαίρι το ημερολόγιό σας. Αποφύγετε τις υποχρεώσεις που δεν προκύπτουν αυθόρμητα. Ίσως αυτό να είναι το καλύτερό σας καλοκαίρι εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα αν βαριέστε μέχρι θανάτου και πιστεύετε ότι δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.