8 Ιούνιος 2019, 13:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούνιος 2019, 13:59

Πάνω από 1 εκατ. κρούσματα από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις κάθε μέρα

  • Πάνω από 1 εκατ. κρούσματα από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις κάθε μέρα

Τουλάχιστον 1 εκατ. κρούσματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) καταγράφονται κάθε μέρα στον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος συνιστά τη χρήση προφυλακτικού απαραιτήτως, ώστε να σταματήσει η εξάπλωσή τους. Σε νέα έκθεση, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι οι τέσσερις πιο διαδεδομένες λοιμώξεις στα άτομα ηλικίας 15 έως 49 ετών είναι τα χλαμύδια, η γονόρροια (ή βλεννόρροια), η σύφιλη και οι τριχομονάδες.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το 2012, αυτά τα τέσσερα ΣΜΝ προκαλούν κάθε χρόνο περισσότερα από 376 εκατ. νέα κρούσματα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ, το 2016 υπήρχαν 127 εκατ. νέα κρούσματα χλαμυδίων, 87 εκατ. κρούσματα γονόρροιας, 6,3 εκατ. κρούσματα σύφιλης και 156 εκατ. κρούσματα τριχομονάδων. Αυτές οι λοιμώξεις μεταδίδονται από τις σεξουαλικές σχέσεις χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, αλλά ορισμένες προσβάλλουν τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της κύησης ή του τοκετού. Η σύφιλη μπορεί επίσης να μεταδοθεί κατά την επαφή με μολυσμένο αίμα.

Αν τα ΣΜΝ δεν διαγνωστούν ή δεν θεραπευτούν εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα σοβαρές επιπλοκές και επακόλουθα, όπως νευρολογικές και καρδιαγγειακές νόσους, στειρότητα, εξωμήτριες κυήσεις, αποβολές και αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τον ιό HIV. Μόνο η σύφιλη προκάλεσε σχεδόν 200.000 θνησιγενή βρέφη το 2016.

«Διαπιστώνουμε μια ανησυχητική απουσία προόδου στην καταπολέμηση της εξάπλωσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων στον κόσμο», δήλωσε ο δρ Πίτερ Σάλαμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, αρμόδιος για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. «Είναι ένα προειδοποιητικό σήμα υπέρ μιας συντεταγμένης προσπάθειας για να επιτραπεί σε όλο τον κόσμο, οπουδήποτε, να έχει πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτών των σοβαρών ασθενειών».

Τα ΣΜΝ μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν, αλλά επειδή δεν εκδηλώνονται όλα με συμπτώματα -εκτός από τη γονόρροια- οι ασθενείς δεν ξέρουν ότι έχουν προσβληθεί. «Μετά την τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012, δεν υπάρχει καμία αξιοσημείωτη μείωση στα ποσοστά των νέων κρουσμάτων ή αυτών που ήδη υπάρχουν», παραδέχεται ο ΠΟΥ. Κατά μέσο όρο, σχεδόν ένα άτομο στα 25 παγκοσμίως έχει τουλάχιστον μία από αυτές τα ΣΜΝ, συχνά έχει προσβληθεί και από άλλες ταυτόχρονα.

Ο Τιμ Τζινκς, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Wellcome Trust είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι ανησυχητική, με δεδομένο ότι ορισμένα αντιβιοτικά καθίστανται λιγότερο δραστικά λόγω της ανθεκτικότητας στα φάρμακα.

«Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων γονόρροιας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. Βλέπουμε συνεχώς περιπτώσεις της αποκαλούμενης σούπερ-γονόρροιας, οι οποίες πρακτικά είναι αδύνατον να θεραπευτούν. Θεωρούμε ότι είναι μια επιδημία κρυφή, σιωπηλή, επικίνδυνη», είπε η Μέλανι Τέιλορ, εμπειρογνώμων του ΟΗΕ για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ΠΟΥ συνιστά στα σεξουαλικά ενεργά άτομα να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις γι αυτές τις ασθένειες και να χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Συνιστά επίσης στις εγκύους να κάνουν τεστ για σύφιλη και τον ιό HIV. Η μελέτη και τα δεδομένα δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση του Δελτίου του ΠΟΥ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΓ.