7 Ιούνιος 2019, 22:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούνιος 2019, 22:38

ΗΠΑ: Διορία έως 31 Ιουλίου στην Τουρκία για να ακυρώσει την αγορά των S-400

  • TRT Haber: Οι πύραυλοι του συστήματος S-400 θα περάσουν από το Αιγαίο 2
    Το πυραυλικό σύστημα S-400

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κλιμακώνουν την αντιπαράθεσή τους με την Τουρκία, με αφορμή την επιλογή της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, ετοιμάζοντας ένα σχέδιο για να απομακρύνουν την σύμμαχό τους στο NATO από το πρόγραμμα παραγωγής των νέων μαχητικών F-35 και να διακόψουν την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στα νέα, προηγμένα αεροσκάφη, ενώ ανακοίνωσαν ότι δίνουν διορία στην Τουρκία μέχρι τα τέλη Ιουλίου προκειμένου να υπαναχωρήσει στην αγορά των S-400. Αν μέχρι τις 31 Ιουλίου η Άγκυρα δεν ματαιώσει την αγορά, τότε οι Τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονται σήμερα στις ΗΠΑ στα F-35 θα απελαθούν.

Ταυτόχρονα, θα ακυρωθούν οι συμβάσεις που έχουν παραχωρηθεί σε τουρκικές εταιρείες για την κατασκευή τμημάτων των F-35, είπε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Έλεν Λορντ.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν (με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα ο Έλληνας ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης στο αμερικανικό Πεντάγωνο) απέστειλε επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του –επιστολή που έχει στη διαθεσή του το Reuters– με την οποία παραθέτει τα βήματα για να «απεμπλακεί» η Τουρκία από το πρόγραμμα. Χθες, το Reuters αποκάλυψε την απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσουν να δέχονται Τούρκους πιλότους για εκπαίδευση, γεγονός που καταδεικνύει ότι η διαμάχη μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας φθάνει σε οριακό σημείο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η αγορά των S-400 από τη Ρωσία συνιστά απειλή για τα F-35 της Lockheed Martin Corp, τα οποία σχεδιάζει επίσης να αγοράσει η Τουρκία. Η Ουάσινγκτον διαμηνύει ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να έχει και τα δύο συστήματα.

Στην επιστολή του Σάναχαν αναφέρεται ρητά ότι δεν θα υπάρξει νέα εκπαίδευση στα F-35. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, ήταν προγραμματισμένο να καταρτιστούν στα συγκεκριμένα μαχητικά 5ης γενιάς άλλα 34 Τούρκοι πιλότοι μέσα στο 2019. Ο Σάναχαν προειδοποιεί επίσης ότι η εκπαίδευση των Τούρκων στην αεροπορική βάση Λιουκ και την αεροπορική βάση Ίγκλιν θα διακοπεί στα τέλη Ιουλίου. «Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα επιτρέψει σε πολλούς, αλλά όχι σε όλους τους Τούρκους σπουδαστές, που εκπαιδεύονται επί του παρόντος, να ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους πριν αναχωρήσουν από τις ΗΠΑ, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2018», γράφει ο ασκών χρέη ΥΠΑΜ στις ΗΠΑ προσθέτοντας όμως πως υπάρχει ακόμη η «επιλογή» να αλλάξει απόφαση η Άγκυρα για τους S-400.


Μαχητικό 5ης γενιάς F-35 (φωτ. αρχείου: EPA / David Azagury)

Να θυμίσουμε ότι η Τουρκία έχει εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσει 100 μαχητικά F-35, η συνολική αξία των οποίων εκτιμάται στα 9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές. Εάν η Τουρκία διωχθεί από το πρόγραμμα, αυτό θα σηματοδοτήσει μια από τις σημαντικότερες ρήξεις στη σύγχρονη ιστορία των σχέσεων των δύο συμμάχων, εκτιμούν οι ειδικοί.