7 Ιούνιος 2019, 11:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούνιος 2019, 11:14

Οι ΗΠΑ «κόβουν» τους Τούρκους πιλότους από την εκπαίδευση στα F-35

  • Οι ΗΠΑ «κόβουν» τους Τούρκους πιλότους από την εκπαίδευση στα F-35
    Αεροσκάφος F-35 ετοιμάζεται να απογειωθεί από αεροπλανοφόρο στον Κόλπο του Άντεν (φωτ.: EPA / US MARINE CORPS/CPL. FRANCISCO J. DIAZ JR. HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

Κλιμακώνεται η διένεξη των ΗΠΑ με την Τουρκία για την εξαγορά του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία. Η Ουάσινγκτον αποφάσισε να σταματήσει να υποδέχεται πιλότους της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας για εκπαίδευση στα αεροσκάφη F-35.

Αν και οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει πολλές φορές ότι θα πάρουν μέτρα εάν η Άγκυρα προχωρήσει στην αγορά των S-400, η απόφαση να ανασταλεί η εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόφαση αυτή να αντιστραφεί εάν η Τουρκία αλλάξει τα σχέδιά της. Εξήγησαν ότι το μέτρο αφορά στις επόμενες ομάδες των πιλότων και των μελών των συνεργείων συντήρησης και του προσωπικού εδάφους που θα πήγαιναν κανονικά τους επόμενους μήνες για εκπαίδευση στις ΗΠΑ. Προς το παρόν δεν έχει ακόμα αποφασιστεί επίσημα εάν θα σταματήσει η εκπαίδευση των τεσσάρων χειριστών και άλλων Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στη Luke Air Force Base στην Αριζόνα, σύμφωνα με τις δύο πηγές. Το μέτρο αυτό πάντως εξετάζεται σοβαρά. Στη βάση σταθμεύουν οι τέσσερις Τούρκοι πιλότοι, άλλοι δύο Τούρκοι ιπτάμενοι σε ρόλο εκπαιδευτών και 20 Τούρκοι συντηρητές που εκπαιδεύονται, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Η αποκάλυψη της απόφασης των ΗΠΑ έρχεται μετά την εμφάνιση ενδείξεων ότι η Άγκυρα προχωράει τη διαδικασία για την απόκτηση των S-400. Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε την 22α Μαΐου ότι τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση του συστήματος στη Ρωσία και ότι Ρώσοι εκπαιδευτές μπορεί να πάνε στην Τουρκία. Ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι «αποκλείεται» η Άγκυρα να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Μόσχα.

Το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει την αναστολή της εκπαίδευσης Τούρκων χειριστών. Εκπρόσωπος του είχε πει πρόσφατα ότι η διαπραγμάτευση της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα για την αγορά Patriot αντί των S-400 συνεχίζεται.