6 Ιούνιος 2019, 23:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούνιος 2019, 23:24

Αλέξης Τσίπρας στη ΓΣ του ΣΕΤΕ: Ο δρόμος προς τα μπροστά δεν είναι δεδομένος

  • Αλέξης Τσίπρας στη ΓΣ του ΣΕΤΕ: Ο δρόμος προς τα μπροστά δεν είναι δεδομένος
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

«Tο brand name της Ελλάδας είναι και πάλι πολύ ισχυρό», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο δρόμος προς τα μπροστά δεν είναι δεδομένος ό,τι κι αν συμβεί». Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τις επικείμενες εθνικές εκλογές, τονίζοντας ότι προέκυψαν από λόγους σεβασμού της δημοκρατικής διαδικασίας και της λαϊκής ετυμηγορίας.

Μάλιστα, εγγυήθηκε ότι η προεκλογική συζήτηση δεν θα διεξαχθεί σε περιβάλλον τοξικό, που υπονομεύει την οικονομία και τη δημοκρατία.

Κάνοντας απολογισμό της τετραετίας, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την έξοδο της χώρας από τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, περιέγραψε τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται, αλλά προειδοποίησε ότι «ο δρόμος προς τα μπροστά δεν είναι δεδομένος ό,τι και να συμβεί». Επίσης, εξήγησε ότι «ο δρόμος της επιστροφής σε αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας, που τόσο ταλαιπώρησαν την ελληνική κοινωνία και που θα μας συμπαρασύρει ξανά όλους προς τα κάτω, δεν έχει κλείσει πίσω μας οριστικά».

Και συνέχισε: «Η τελική απόφαση θα είναι του ελληνικού λαού. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εθνικές εκλογές θα κληθούν τελικά να αποφασίσουν: Αν θα προχωρήσουμε μπροστά, με ασφάλεια και προοπτική. Ή αν θα ξανακυλήσουμε πίσω, στον φαύλο κύκλο των περικοπών, της λιτότητας, αλλά και της παροιμιώδους ανικανότητας και ανευθυνότητας στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών του κράτους».

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου, ο Αλ. Τσίπρας τούς αναγνώρισε ότι πιστώνονται το ότι τουρισμός δεν ακολούθησε την ύφεση άλλων κλάδων μέσα στην κρίση. «Από το ‘15 μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να σηκώσουμε την Ελλάδα και το τουριστικό της προϊόν στην κορυφή», είπε σημειώνοντας ότι ο κλάδος ξεπέρασε τους στόχους που είχε βάλλει, φτάνοντας στις 33 εκατ. αφίξεις το 2018, όταν στο 12ο Συνέδριο, το 2013, είχε θέσει τον στόχο των 24 εκατ. αφίξεων ως το 2021».

Ελπιδοφόρα οικονομικά στοιχεία από τον τουρισμό
Επίσης, αναφέρθηκε σε ορισμένα πολύ ελπιδοφόρα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν από την τουριστική δραστηριότητα: «Για το 2018, οι επενδύσεις στον τουρισμό έφτασαν τα 5 δισ., από τα 3,4 δισ. το 2017. Και είχαμε ετήσια αύξηση 46%, έφτασε το ποσό στα 2,2 δισ. στις επενδύσεις που αφορούν νέες μονάδες και ανακαίνιση παλαιότερων. Η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ, μέσα και από τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που παράγει, φτάνει στο 30%».

Στη συνέχεια, ανέπτυξε τις δράσεις της κυβέρνησης προκειμένου να διατηρηθεί η θετική δυναμική. «Εργαζόμαστε σε τρεις τομείς: Ο πρώτος αφορά τη μείωση της φορολογίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Μειώσαμε για φέτος τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και για το 2020 στο 11%. Και το 2020, ο ΦΠΑ για τη διαμονή θα μειωθεί από το 13% στο 11%. Αυξάνουμε επίσης τον συντελεστή απόσβεσης των επενδύσεων στο 150%.

»Και επίσης, διότι ένα βασικό εργαλείο που στερήθηκε ο κλάδος σας είναι η ρευστότητα, προχωρήσαμε στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, για να μπορέσει να στηρίξει με πιστώσεις κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

»Ο δεύτερος τομέας είναι αυτός των υποδομών. Παραδώσαμε την τελευταία τριετία το σύνολο σχεδόν των οδικών αξόνων, ώστε η Ελλάδα να έχει ένα σύγχρονο δίκτυο οδικής και σιδηροδρομικής διασύνδεσης που αποτελεί ισχυρή βάση για την τουριστική ανάπτυξη. Προχωρά η νέα επενδυτική φάση στο λιμάνι του Πειραιά με την έγκριση του master plan του ΟΛΠ, που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη τόνωση και στον τομέα της κρουαζιέρας.

»Ενώ στον πλέον κρίσιμο τομέα των αεροδρομίων της χώρας, που άλλωστε αφορά σχεδόν τα 2/3 των αφίξεων από το εξωτερικό, υλοποιούμε ήδη το σχέδιο μας. Με την ανανέωση της σύμβασης για το Ελευθέριος Βενιζέλος, την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τη δημιουργία νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης και το σχέδιο για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των 23 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων.

»Τρίτος τομέας είναι ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της χώρας. Ο τουρισμός μας μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί σε ένα πλαίσιο στρατηγικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, μέσα από τις επενδύσεις που προωθούμε για την αξιοποίηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας και την εθνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία».

Κάνοντας συνολικότερο απολογισμό, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, δεν διατρέχει κινδύνους, δεν απειλείται η δημοσιονομική της πορεία και η μακροοικονομική της ασφάλεια».

Συνεχίζοντας, περιέγραψε τις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια: «Πλέον έχουμε την πολυτέλεια για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια να συζητάμε σε μια προεκλογική περίοδο χωρίς τον βαρύ καταναγκασμό των μνημονίων. Να συζητάμε για το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας μας. Για τη μείωση του κόστους διαβίωσης με τη δραστική μείωση των επιβαρύνσεων στους έμμεσους και οριζόντιους φόρους για όλο τον πληθυσμό.

»Τη μείωση των φορολογικών βαρών για τον εμπορικό κόσμο και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Την ενίσχυση της σταθερής πορείας ανάκτησης της εργασίας, με ακόμα περισσότερες νέες και καλύτερες δουλειές, πέραν των 380.000 που δημιουργήσαμε μέχρι σήμερα, μειώνοντας την ανεργία από το 27 στο 18%».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σπ. Γκουτζάνης.