6 Ιούνιος 2019, 23:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούνιος 2019, 21:41

Έρευνα: Το άγχος των ανθρώπων μεταδίδεται και στους σκύλους τους

  • Έρευνα: Το άγχος των ανθρώπων μεταδίδεται και στους σκύλους τους
    (Φωτ.: pixabay.com)

Το στρες των ανθρώπων αντανακλάται και στους σκύλους τους, με συνέπεια όταν κάποιος είναι στρεσαρισμένος για καιρό, να συμβαίνει κάτι ανάλογο και στο κατοικίδιο ζώο του και κυρίως αν αυτό είναι θηλυκό. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας σουηδικής επιστημονικής έρευνας, της πρώτης που επιβεβαιώνει τη σχέση αυτή. Ωστόσο, δεν φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή το στρες του σκύλου να αντανακλάται στον ιδιοκτήτη του.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το στρες μεταδίδεται τόσο ανάμεσα σε ανθρώπους, όσο και ανάμεσα σε άλλα ζώα του ίδιου είδους, ενώ έχει εντοπιστεί άμεση σχέση ανάμεσα στο μακροχρόνιο στρες μητέρας και παιδιού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Λίνα Ροθ του Πανεπιστημίου Λινκέπινγκ, μελέτησαν στη διάρκεια ενός έτους 58 σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους (μόνο γυναίκες), στους οποίους κατά περιόδους μετρήθηκε το επίπεδο της κορτιζόλης (βασικού βιοδείκτη για την ύπαρξη στρες) με βάση δείγματα τριχών.

Όπως διαπιστώθηκε, όταν η κορτιζόλη ήταν αυξημένη στους ανθρώπους, ήταν αναλόγως αυξημένη και στα σκυλιά τους, ιδίως στα θηλυκά, ενώ άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης (και στρες) είχαν αντίστοιχα σκύλους με χαμηλή κορτιζόλη. Μάλιστα, η σχέση αυτή παρατηρείται όλες τις εποχές, δείχνοντας ότι οι φυσιολογικές εποχικές διακυμάνσεις της κορτιζόλης δεν παίζουν κάποιον ρόλο.

Επίσης, οι ερευνητές εξέτασαν μέσω ερωτηματολογίων τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ανθρώπων και των σκύλων τους (ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, εξωστρέφεια, φόβος, φιλικότητα, νεύρωση κ.ά.) και διαπιστώθηκε ότι η προσωπικότητα του ζώου δεν έχει επίπτωση στο στρες του ιδιοκτήτη του. Για παράδειγμα, η ευσυνειδησία και η ανεπτυγμένη αίσθηση καθήκοντος ενός ανθρώπου σχετίζεται με αυξημένο επίπεδο κορτιζόλης και άρα στρες στους σκύλους.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.