7 Ιούνιος 2019, 08:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιούνιος 2019, 08:09

Θεσσαλονίκη: Αρχίζει το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου

  • Θεσσαλονίκη: Αρχίζει το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου
    (Φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Με τη συμμετοχή 210 εκδοτικών οίκων και φορέων πολιτισμού από όλη την Ελλάδα, 500 συγγραφέων που θα παρουσιάσουν και θα υπογράψουν τα βιβλία τους, χιλιάδες τίτλους βιβλίων και εκδηλώσεις από ολόκληρο το φάσμα του πολιτισμού, αρχίζει σήμερα το 38ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στην παραλία του Λευκού Πύργου.

Επίσης, θα υπάρξουν αφιερώματα στον κορυφαίο Θεσσαλονικιό λογοτέχνη Ντίνο Χριστιανόπουλο και στο Φεστιβάλ Woodstock.

«Το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι ένας θεσμός συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας εδώ και 38 χρόνια», τόνισε ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας που διοργανώνει το Φεστιβάλ. «Ξεκίνησε προβάλλοντας το ελληνικό βιβλίο και συνεχίζει να το διαδίδει, αλλά στη διάρκειά του πλαισιώθηκε με εκδηλώσεις χορού, θεάτρου, μουσικής και κινηματογράφου».

Το Φεστιβάλ αρχίζει σήμερα με την εκδήλωση «Ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις της πολιτικής ακρότητας στον λόγο και στην τέχνη: Μία περιδιάβαση σε κείμενα, γραφές και ιδέες», με εισηγήτρια και συντονίστρια την Ελένη Καρασαββίδου, δοκιμιογράφο, λογοτέχνη και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Εισήγηση και performance θα κάνει ο Γιάννης Μήτρου, ψυχαναλυτής και διδάσκων στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, ο οποίος τόνισε, ότι «στον δημόσιο λόγο βλέπουμε ότι περισσότερο από ποτέ λειτουργούμε με ένα περίεργο θυμικό, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία κατάσταση μίσους απέναντι στον άλλο και όχι συνάντησης. Το μίσος στρέφεται στο δικό μας εγώ, στη δική μας πραγματικότητα και εικόνα», είπε.

Αφιερωμένο στον Ντίνο Χριστιανόπουλο
«Το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένο σε μία σημαντική προσωπικότητα των Γραμμάτων, τον Ντίνο Χριστιανόπουλο», είπε ο κ. Μπαρμπουνάκης. «Πιστεύουμε ότι το οφείλουμε στον Ντίνο Χριστιανόπουλο, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια, όταν το επέτρεπε η υγεία του, ερχόταν στο Φεστιβάλ και μας τιμούσε ιδιαίτερα. Ένας καταξιωμένος συγγραφέας και ποιητής, ‘εικόνα’ της πόλης και προσωπικότητα που έζησε όλη την ιστορία της. Ερχόταν στα εκθετήρια, συνομιλούσε με τους επισκέπτες, τους βιβλιόφιλους και συζητούσε για τη λογοτεχνία, αλλά και για τη Θεσσαλονίκη».

Θεματική εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του Ντίνου Χριστιανόπουλου διοργανώνεται στις 22 Ιουνίου με ομιλητή τον συγγραφέα και τραγουδοποιό Θωμά Κοροβίνη, με ποιήματα του Ντίνου Χριστιανόπουλου που θα διαβάσουν ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και με μελοποιημένη ποίησή του από τους Δημήτρη Νικολούλη και Σάκη Λάιο.

Woodstock: 50 Χρόνια από το μυθικό Φεστιβάλ
Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το Φεστιβάλ Woodstock, ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΠΘ και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας συνδιοργανώνουν το Σάββατο 22 Ιουνίου συναυλία με τραγούδια εκείνης της εποχής, της «γενιάς των λουλουδιών». «Πρόκειται για ιδέα του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ. Προτείναμε να διοργανώσουμε μια γιορτή, όχι σαν ‘μνημόσυνο’, αλλά μια ζωντανή εκδήλωση, έτσι όπως ήταν το κίνημα που κατέληξε στο Woodstock με το περίφημο Φεστιβάλ», δήλωσε ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας, ο οποίος έχει την επιμέλεια της εκδήλωσης.

«Ήταν η κορύφωση μιας εποχής, της δεκαετίας του '60, της εκτίναξης της ουτοπικής αριστεράς, της σεξουαλικής απελευθέρωσης, της απελευθέρωσης των τεχνών και της εμφάνισης των Beatles και Rollings Stones, που έφτιαξαν μουσική για νέους, για οράματα, για εξεγέρσεις», τόνισε ο Κ. Μπλιάτκας.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν ο Πίτερ Γκραμπ, ο οποίος δισκογραφούσε στη Γερμανία στα τέλη του 1960 και στις αρχές του 1970 και ο Νίκος Θεοδωράκης, ντράμερ του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και παραγωγός μουσικών εκπομπών, καθώς και νέοι δημιουργοί, αλλά και μέλη συγκροτημάτων που ήταν γνωστά στη Θεσσαλονίκη την εποχή εκείνη.

Το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ΚΘ' Πνευματικού Μαΐου «Πολιτιστική Άνοιξη Θεσσαλονίκης» στη Νέα Παραλία στις 18:30.Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 8 Ιουνίου με μουσική εκδήλωση, θεατρική παράσταση και αγιασμό από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο (20:30-21:30). Το Φεστιβάλ θα υποδέχεται τους επισκέπτες έως τις 23 Ιουνίου από τις 18:30 έως τις 23:00 και τις Κυριακές και το πρωί, από τις 11:00 έως τις 14:00.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κ.Γ.