6 Ιούνιος 2019, 17:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούνιος 2019, 17:24

Βενιζέλος: Αποχωρώ από τη Βουλή μετά από 26 χρόνια (βίντεο)

  • Βενιζέλος: Αποχωρώ από τη Βουλή μετά από 26 χρόνια (βίντεο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

«Δεν θα είμαι μέλος της επόμενης Βουλής. Είμαι όμως και θα είμαι πάντα μάχιμος και ενεργός πολίτης. Και πιστεύω ότι αυτό είναι ό,τι σημαντικότερο μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, όπως το δικό μας». Με αυτή την αποστροφή ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκλεισε -μετά από μια συνεχή και αδιάλειπτη, όπως είπε ο ίδιος- παρουσία σχεδόν 26 ετών στα κοινοβουλευτικά έδρανα, την τελευταία του κοινοβουλευτική παρουσία, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην αίθουσα.

Ο Ευ. Βενιζέλος επέλεξε να κάνει την τελευταία κοινοβουλευτική παρέμβασή του σήμερα, καθώς όπως είπε θεώρησε πολιτική και επιστημονική του υποχρέωση να τοποθετηθεί σε δύο θεμελιώδη νομοθετήματα που συζητά η Ολομέλεια.

Αυτά είναι ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα έχουν καθυστερήσει πολλά χρόνια. «Συμφωνώ με τις διαπιστώσεις ότι δεν είναι νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ», είπε. «Πρόκειται για μια καθυστερημένη οφειλομένη ενέργεια που είχε υποχρέωση να πράξει η κυβέρνηση, όχι μόνο η παρούσα, αλλά και η προηγούμενη και ίσως και οι πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις», ανέφερε.

«Η ψήφιση των κωδίκων θα έπρεπε να γίνουν πολύ νωρίτερα σε πολιτικά ανύποπτο χρόνο και υπό συνθήκες πολιτικής συναίνεσης. Η κυβέρνηση θα έπειθε τότε ότι σέβεται πραγματικά τον ποινικό φιλελευθερισμό και το κράτος Δικαίου, γιατί οι αντιρρήσεις μου ότι τα σέβεται, είναι πολύ μεγάλες».

Όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει καταστρατήγηση στο πεδίο του ποινικού νόμου μέσω μιας τεχνητής διάκρισης μεταξύ τυπικής και ουσιαστικής ισχύος του νόμου και τόνισε ότι πρέπει να προβλεφθεί ρητά είτε η άμεση δημοσίευση και ισχύς του, είτε έστω ότι δεν θα εκδοθούν αποφάσεις παρά μετά την 1η Ιουλίου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν.Θ.