6 Ιούνιος 2019, 15:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούνιος 2019, 15:41

Φεστιβάλ Φιλίππων 2019: «Οδύσσεια» στα ποντιακά για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία

  • Φεστιβάλ Φιλίππων 2019: «Οδύσσεια» στα ποντιακά για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία
    Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αφιερωμένο στον Οδυσσέα και στο νόστο είναι το 62ο Φεστιβάλ Φιλίππων, το οποίο φέτος απλώνεται πέρα από το αρχαίο θέατρο, στον παράλιο χώρο της Καβάλας και σε άλλα απρόσμενα μέρη. Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει την Κυριακή 19 Ιουνίου στο Καρνάγιο, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, οι θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, τα αναλόγια, οι αναγνώσεις, οι συζητήσεις, οι εικαστικές εκθέσεις, οι προβολές και ολόκληρο το 3ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος αντλούν τη θεματική τους από την Οδύσσεια.

Το 62ο Φεστιβάλ Φιλίππων θα ξεκινήσει στις 10 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου.

Το αρχαίο θέατρο, ο ιστορικός πυρήνας του Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο θα φιλοξενήσει μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος. Φέτος, όμως, χρονιά που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, ξεχωρίζει η Οδύσσεια στα ποντιακά. Την απόδοση έχει κάνει ο αείμνηστος Παύλος Κοτανίδης, ο Πόντιος συγγραφέας και μεταφραστής που μετέφερε στην ποντιακή διάλεκτο και αρκετές κωμωδίες του Αριστοφάνη. Στο ρόλο του Οδυσσέα ο γιος του, Γιώργος Κοτανίδης, και στη λύρα ο Παναγιώτης Κογκαλίδης.

Επίσης, στον θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρος», σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών και την Κινηματογραφική Λέσχη Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Παπαηλιού Η Ανατολή έδυσε, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ο δημιουργός χρησιμοποίησε τις ανταποκρίσεις του Κώστα Μισαηλίδη από τη Μικρασιατική Εκστρατεία προκειμένου να δείξει πώς κόπηκε ο ομφάλιος λώρος του ελληνισμού με την Ανατολή – την ιστορική επιμέλεια έχει κάνει η Ειρήνη Σαρίογλου.

Το πρόγραμμα φέτος ανοίγει με μια συναυλία της Ορχήστρας Κυκλάδων και της χορωδίας της Καβάλας, ΣυνΩΔΗπόροι σε έργα του Νίκου Κυπουργού και κλείνει με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον ποιητή Μάνο Ελευθερίου με τον Γιώργο Νταλάρα.

Επίσης, ξεχωρίζουν η παράσταση Ο Οδυσσέας ποιητής και ραψωδός με τον Άρη Λεμπεσόπουλο στο Καρνάγιο, οι ραψωδίες της Οδύσσειας στα κρητικά (προαύλιο 7ου Δημοτικού Σχολείου), η παράσταση για τα ψαροκάικα της Καβάλας και την ιστορία τους που σβήνει, οι διαλέξεις των Γιώργη Γιατρομανωλάκη και Κώστα Ακριβού για τον Όμηρο, το «Οδυσσέα, κάνε μου like» του Κωνσταντίνου Παπαχαράλαμπου, το νέο έργο του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη The Golden Odyssey που γράφτηκε ειδικά για το φετινό Φεστιβάλ, η εικαστική έκθεση πάνω στο μύθο της Οδύσσειας που θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Καπναποθήκη, και η έκθεση κοστουμιών από παραστάσεις του ΚΘΒΕ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων.