6 Ιούνιος 2019, 13:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούνιος 2019, 13:17

Καλογήρου: Η κυβέρνηση δεν ψηφίζει υπέρ των βιαστών, αλλά θα υπάρξει βελτίωση

  • Καλογήρου: Η κυβέρνηση δεν ψηφίζει υπέρ των βιαστών, αλλά θα υπάρξει βελτίωση
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Μόνο με την παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού συνεδριάζει η Ολομέλεια της Βουλής επί των δύο νομοσχεδίων του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα και για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Στην αρχή της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής δήλωσαν ότι αποχωρούν από τη διαδικασία καθώς η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει στην ψήφιση ενός τόσο σοβαρού νομοθετήματος, ενώ η ΝΔ δεν παρέστη καν στην αίθουσα.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Καλογήρου δήλωσε ότι  οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες.

Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με το αδίκημα του βιασμού, ο υπουργός Δικαιοσύνης διέψευσε ότι έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα («παραμένει κακούργημα» τόνισε), αλλά διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν βελτιωτικές αλλαγές και ότι θα υπάρξει ποινολογική κλιμάκωση.

«Η παράγραφος 5 του άρθρου προσπάθησε να κλιμακώσει ποινολογικά το αδίκημα με πλημμέλημα, που όμως θα εκτίεται. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αλλαγή της κλιμακοποίησης. Αυτό φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πολίτες και κινήματα. Και έχουμε το παράδοξο να εμφανίζεται η κυβέρνηση που τόσα έχει ψηφίσει για τα δικαιώματα, ως κυβέρνηση που ψηφίζει υπέρ των βιαστών. Είμαστε σε συνεννόηση με τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής  επιτροπής ώστε με νομοτεχνική βελτίωση να διορθωθεί η παράγραφος 5», είπε χαρακτηριστικά.