6 Ιούνιος 2019, 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούνιος 2019, 11:56

Μήνυμα Αποστολάκη από τις ΗΠΑ στην Τουρκία: Έχετε αποσταθεροποιητικό ρόλο

  • Μήνυμα Αποστολάκη από τις ΗΠΑ στην Τουρκία: Έχετε αποσταθεροποιητικό ρόλο
    Ο Ευάγγελος Αποστολάκης στο στο 35ο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (φωτ.: ΥΠΕΘΑ)

Επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον πραγματοποιεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ήταν ομιλητής στο 35ο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ). «Όχι μόνο εδώ στις ΗΠΑ, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, η ελληνική διασπορά ως πυλώνας της ήπιας ισχύος μας παρέχει πάντα μεγάλη βοήθεια», είπε ο Ευάγγελος Αποστολάκης ευχαριστώντας την ομογένεια.

Στην ομιλία του είχε και ένα μήνυμα προς την Τουρκία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα σε μια εποχή απρόβλεπτων προκλήσεων παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

«Ανησυχώ για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και την προβληματική στάση της Τουρκίας που εκφράζεται μέσα από αβάσιμους ισχυρισμούς που παραβιάζουν την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματα», σημείωσε. Ακόμα, υπογράμμισε ότι έχει ζητηθεί από την Άγκυρα να απέχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. «Έχει τονιστεί και η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ υποστήριξε ότι σε συνδυασμό με τη δέσμευση της Ελλάδας για το ΝΑΤΟ πρόκειται για αμυντική προτεραιότητα της χώρας. «Από αυτή την άποψη, επενδύοντας στη μακροχρόνια φιλία μας αυξάνουμε τη δυναμική και τις νέες πτυχές των εξαιρετικών στρατιωτικών μας σχέσεων», επεσήμανε. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, η ελληνική διπλωματία πιστεύει ότι «ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης των ζητημάτων ασφαλείας είναι η συντονισμένη συνεργασία περιφερειακών και διεθνών συμμάχων και εταίρων με στόχο τη σύνθεση και όχι τη διαίρεση».

Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στην Ουάσινγκτον θα διαρκέσει έως τις 7 Ιουνίου. Ήδη έχει ολοκληρώσει σειρά επαφών με βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο. Στην ατζέντα των συνομιλιών είναι το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. Ειδικές αναφορές υπήρξαν και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία με σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων, αλλά και στην παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.