6 Ιούνιος 2019, 00:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιούνιος 2019, 00:03

ΗΠΑ: Υποχρεωτικός στην Αλαμπάμα ο χημικός ευνουχισμός για τους παιδεραστές

  • ΗΠΑ: Υποχρεωτικός στην Αλαμπάμα ο χημικός ευνουχισμός για τους παιδεραστές
    (Φωτ.: pixabay.com)

Η Αλαμπάμα ετοιμάζεται να καταστήσει υποχρεωτικό τον χημικό ευνουχισμό πριν από την αποφυλάκιση προσώπων που έχουν καταδικαστεί για παιδεραστία, ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που ισχύει ήδη σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το Κοινοβούλιο της Αλαμπάμα υιοθέτησε έναν νόμο που υποχρεώνει όλους τους κρατούμενους άνω των 21 ετών που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικο κάτω των 13 ετών, να λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν το επίπεδο της τεστοστερόνης πριν αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους.

Η «θεραπεία» θα συνεχίζεται μέχρι να κριθεί από το δικαστήριο ότι δεν είναι πλέον αναγκαία, ενώ αν ο καταδικασθείς τη διακόψει μόνος του, θα οδηγείται πίσω στη φυλακή.

Οι κρατούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν μόνοι τους τα φάρμακα, πλην ορισμένων εξαιρέσεων. Αυτήν την αλλαγή στον νόμο πρότεινε ο βουλευτής Στίβεν Χερστ, ο οποίος εξήγησε ότι ήθελε «μια τιμωρία που να αντιστοιχεί στο αδίκημα», υποστηρίζοντας ότι ο χημικός ευνουχισμός θα αποτελέσει μέτρο αποτροπής. Μέχρι στιγμής τον νόμο δεν έχει επικυρώσει η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια Κέι Άιβι.

Η Καλιφόρνια υιοθέτησε ένα παρόμοιο μέτρο το 1996 και ακολούθησαν πολλές ακόμη Πολιτείες, όπως η Φλόριντα, η Τζόρτζια και η Λουιζιάνα. Κάποιες Πολιτείες, όπως το Τέξας, προτείνουν για τους κρατούμενους ακόμη και τον χειρουργικό ευνουχισμό, δηλαδή την αφαίρεση των όρχεων. Σε νομικό επίπεδο, ορισμένοι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούν ότι το μέτρο αυτό παραβιάζει το Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει τις ποινές που είναι «βάναυσες και ασυνήθιστες».

Την ίδια στιγμή, ορισμένοι επιστήμονες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του χημικού ευνουχισμού, υπογραμμίζοντας ότι η παιδεραστία δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της σεξουαλικής ορμής, αλλά μια σύνθετη ψυχοσεξουαλική διαταραχή. Άλλοι επισημαίνουν ότι παρόλο που είναι αναστρέψιμος, ο χημικός ευνουχισμός έχει επιπτώσεις που δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέες, για παράδειγμα στην εμφάνιση του ατόμου.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.