5 Ιούνιος 2019, 19:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούνιος 2019, 18:13

Απόβαση στη Νορμανδία: Ο Παυλόπουλος στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο

  • Απόβαση στη Νορμανδία: Ο Παυλόπουλος στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο
    Ο Προκόπης Παυλόπουλος ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ, το ζεύγος Τραμπ, τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα Κάρολο (φωτ.: EPA / Υπουργείο Άμυνας Βρετανίας)

Το παρών στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, που πραγματοποιήθηκαν στο Πόρτσμουθ της Βρετανίας, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν αρχηγοί κρατών από 15 χώρες, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Τζαστίν Τριντό, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και τουλάχιστον 300 βετεράνοι της μάχης της Νορμανδίας.

Τους ηγέτες των κρατών υποδέχθηκαν στο λιμάνι του Πόρτσμουθ η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος παρακολούθησε τις εκδηλώσεις ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια, τη βασίλισσα Ελισάβετ, τον πρίγκιπα Κάρολο. Στο μήνυμά του για την επέτειο, που σήμανε την αρχή του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε μεταξύ άλλων: «Η ιστορική, από κάθε άποψη, επιχείρηση της Απόβασης στη Νορμανδία ήταν έργο της στενής συνεργασίας των διψασμένων για Ελευθερία και Δημοκρατία Λαών της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

»Αυτή η συνεργασία είναι επίκαιρη και αναγκαία, αν αναλογισθούμε τι συμβαίνει σήμερα στον πλανήτη. Μέσω αυτής πρέπει, για μιαν ακόμη φορά, να υπερασπισθούμε, σε όλο τον κόσμο, την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Και κάθε μια πλευρά αναλαμβάνει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτό το ιστορικό χρέος.


(Φωτ.: Twitter / The Royal Family)

»Όσο για εμάς, τους πολίτες της Ευρώπης, η επέτειος της Απόβασης στη Νορμανδία μάς διδάσκει το χρέος να υπερασπιζόμαστε, στο διηνεκές, το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, το οποίο γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου, από τους κάθε είδους εχθρούς του, που επιχειρούν να το κατεδαφίσουν. Δεν θα περάσουν. Δεν θα τους επιτρέψουμε να παρεμποδίσουν την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, δεν θα τους επιτρέψουμε να απειλήσουν την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό».

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.