5 Ιούνιος 2019, 12:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούνιος 2019, 12:11

Οι ΗΠΑ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ΜΟΕ

  • Οι ΗΠΑ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ΜΟΕ
    Η Γιούρι Κιμ στο βήμα του 35ου συνεδρίου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) που πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον (φωτ.: reeknewsonline.com)

Την εκτίμηση ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά με την ανακοίνωση που καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφασή της για τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εξέφρασε η Γιούρι Κιμ, αρμόδια στο υπουργείο Εξωτερικών για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος ήταν ομιλήτρια στο 35o συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στην Ουάσινγκτον, και κατά την εισήγησή της τόνισε ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν αρκετά ισχυρή «ώστε να ικανοποιήσει τους φίλους μας στην Αθήνα και στη Λευκωσία, αλλά για να την ακούσουν στην Άγκυρα και να τη λάβουν υπόψη τους».

Αναλύοντας την οπτική των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει υποστηρίξει πολύ τα βήματα που έχουν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις ώστε να υπάρξει προσέγγιση με την Τουρκία.

«Έχουμε δύο βασικούς ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους, γι’ αυτό καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης», σημείωσε. Ακόμα, είπε ότι έχουν ασκηθεί πιέσεις και στην Τουρκία για να προσεγγίσει τους Έλληνες με ουσιαστικό και ειλικρινή τρόπο.

«Αυτή την εβδομάδα έρχεται στην Ουάσινγκτον ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, ο οποίος έχει παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες, και ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι. Γνωρίζω ότι υπάρχει έδαφος για πολύ σκεπτικισμό και κυνισμό σε ό,τι αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ποιος θα μπορούσε άλλωστε να κατηγορήσει αυτούς που είναι σκεπτικοί; Θεωρώ όμως ότι πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν και τις δύο πλευρές. Έχουμε τη δυνατότητα, και θα προσπαθήσουμε να μην έρθουν οι δύο μας σύμμαχοι σε μια μεγάλη σύγκρουση», τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν ανησυχεί για την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, η Γιούρι Κιμ απάντησε ότι ως διπλωμάτης έχει την υποχρέωση να είναι προετοιμασμένη ακόμα και για το χειρότερο σενάριο. Έσπευσε, όμως, να διευκρινίσει πως δεν θεωρεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανό.

Νέο Μήνυμα για τους S-400
Χαρακτηρίζοντας «προβληματική» την απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400, η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτίμησε ότι η Τουρκία ελπίζει ότι θα μπορέσει να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις μέσω μιας πολιτικής απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Έχουμε έναν νόμο [σ.σ. τον CAATSA που προβλέπει κυρώσεις]. Αυτό δεν είναι κάτι που είναι εθελοντικό, και προσπαθήσαμε να το εξηγήσουμε πολλές φορές στην τουρκική πλευρά. Τώρα μπορεί να ποντάρουν στο ότι θα γίνει μια εξαίρεση λόγω της καλής σχέσης που έχουν οι δύο πρόεδροι. Δεν είμαι τόσο σίγουρη ότι θα έβαζα αυτό το στοίχημα αν ήμουν στην θέση τους», τόνισε.