5 Ιούνιος 2019, 12:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούνιος 2019, 12:45

Το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα» συμπλήρωσε τις 50 προβολές, και συνεχίζει δυναμικά

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Η μπάντα του Νίκου Ασλανίδη συμπλήρωσε πρόσφατα τις 50 προβολές σε Ελλάδα και εξωτερικό, και συνεχίζει το ταξίδι με παρουσιάσεις που έχουν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τη Γενοκτονία των Ποντίων, και για τα 100 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος.

Το ντοκιμαντέρ έχει κυκλοφορήσει και με αγγλικούς, γερμανικούς, ρωσικούς, γαλλικούς, τουρκικούς και σουηδικούς υπότιτλους.

«Η μπάντα μάς δείχνει τι μπορούμε να καταφέρουμε εάν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Μας δείχνει το δρόμο για να βγάλουμε τον πόνο μας από τα παρακάθια και να τον μεταφέρουμε σε κάθε γωνία του πλανήτη για να μην ξαναζήσουμε γενοκτονίες», αναφέρει ο δημιουργός.

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Γιάννη Παπαδόπουλου. Ήταν μέλος της μπάντας του Δήμου Κερασούντας, η οποία αποτελούταν από δεκατρείς Έλληνες και τρεις Τούρκους μουσικούς και χρησιμοποιήθηκε από τον μεγαλύτερο σφαγέα των Ελλήνων, τον Τοπάλ Οσμάν. Η μπάντα αυτή έπαιζε εμβατήρια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων και στο τέλος τα μέλη της σφαγιάστηκαν. Ο μόνος που επέζησε ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος έγραψε βιβλίο με τη μαρτυρία του.

Η επόμενη προβολή για το φιλμ που απέσπασε το Βραβείο Κοινού Fischer 2018 στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα γίνει το Σάββατο στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης, με τη συμμετοχή και του Πολιτιστικού Λαογραφικού Σωματείου «Μωραΐτες».