5 Ιούνιος 2019, 11:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούνιος 2019, 10:55

Ποιοι θα συμμετέχουν στην κυβερνητική Επιτροπή για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ

  • Ποιοι θα συμμετέχουν στην κυβερνητική Επιτροπή για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ
    Το μνημείο που είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία τόπων μνήμης - θεματικών πάρκων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τη Γενοκτονία των Ποντίων (στο πλαίσιο και των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη συνάντηση με τα ποντιακά σωματεία) θεωρείται ότι έγινε μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ που προβλέπει τη σύσταση «Επιτροπής επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου».

Η μικτή αυτή επιτροπή θα είναι 11μελής και θα έχει ως επικεφαλής τον/την υφυπουργό Εσωτερικών με αρμοδιότητα τον Τομέα Μακεδονίας-Θράκης.

Στις συνεδριάσεις θα εκπροσωπούνται η ΠΟΕ, η ΠΟΠΣ, η ΠΟΣΕΠ, η Έδρα Ποντιακών Σπουδών και η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, ενώ θα μετέχουν και εκπρόσωποι των υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Οικονομικών. Το ενδέκατο μέλος θα είναι ένας σύμβουλος από το Γραφείο Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού.

Έργο της Επιτροπής, όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ, εκτός από την ολοκληρωμένη εισήγηση για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, είναι και η επεξεργασία πρότασης για την ανάδειξη των απολυμαντηρίων της Αρετσούς στην Καλαμαριά και η καταγραφή σημαντικών τόπων ιστορικής μνήμης, η διαμόρφωση και η ανάδειξή τους σε όλη την επικράτεια. Εν γένει, θα αξιολογηθούν προτάσεις για την ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας των Ποντίων.

Η ημερήσια διάταξη κάθε συνεδρίασης θα καθορίζεται από τον/την πρόεδρο, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη στις συνεδριάσεις να λαμβάνουν μέρος και υπηρεσιακοί παράγοντες, στελέχη φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, εκπρόσωποι ΟΤΑ, ειδικοί εμπειρογνώμονες και φορείς του ιδιωτικού τομέα.