4 Ιούνιος 2019, 23:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούνιος 2019, 23:52

Τσίπρας: Στις 7 Ιουλίου οι εθνικές εκλογές, θα καταθέσουμε τροπολογία για κατάργηση μείωσης του αφορολόγητου

  • Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο στο Προσφυγικό (βίντεο)
    Ο Αλέξης Τσίπρας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Η επόμενη μέρα» και στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο. Ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια που ακούγονταν για αλλαγή ημερομηνίας των εκλογών και τόνισε ότι ο ίδιος θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει κανένα «θρίλερ» ως προς την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, απλώς υπάρχει μια συνειδητή προσπάθεια κάποιων να εκμεταλλευθούν τη δημοκρατική του ευαισθησία. Επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός λαμβάνει το μήνυμα των εκλογών και επισπεύδει τις εθνικές κάλπες μετά από ευρωπαϊκές εκλογές. Τόνισε, μάλιστα, πως η χώρα θα πάει συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές και δεν έχει προαναγγείλει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2020 που θα αναλάβει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου είπε ότι οι θεσμοί και οι εταίροι γνωρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης και είναι συμφωνημένο. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για αντιφάσεις και ουσιαστικά του καταλόγισε ότι δεν είπε κατά λάθος για επταήμερη εργασία ή για ξεπερασμένο 8ώρο, και αν έρθει στην εξουσία θα μπορεί να δηλώνει ότι τα είχε πει προεκλογικά. Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά τις εκλογές, απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και πως η ανάπτυξη για το 2019 θα κινηθεί στο 2,3% , δηλαδή θα καταγραφεί ανάπτυξη για τρίτη χρονιά και θα επιτευχθεί και ο στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σημείωσε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να επωφεληθεί η μεσαία τάξη από τις επιδόσεις της οικονομίας και πρόσθεσε ότι επί τρία χρόνια η κυβέρνηση είχε διαρκείς αντιπαραθέσεις για να επιτευχθούν νίκες στις διαπραγματεύσεις και προστατεύθηκαν οι πιο αδύναμοι. Είπε ότι δέχεται την κριτική ότι ενώ πέτυχε την προστασία των πιο αδύναμων, φορολογήθηκαν περισσότερο τα αμέσως επόμενα στρώματα. Τόνισε ότι αυτό δεν είναι «αφήγημα μεσαίας τάξης», αλλά ότι «είναι υποχρέωση μας να στραφούμε στη μεγάλη πλειοψηφία που έβαλε πλάτη στα δύσκολα». Μίλησε για την επίτευξη της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης του κατώτατου μισθού παρά τις διαφωνίες των συντηρητικών κύκλων και κατέθεσε ως στοιχείο αυτοκριτικής «ότι έχοντας δει το τι καταφέραμε –γιατί δεν ήταν αυτονόητο ότι θα βγούμε από το μνημόνιο– το θεωρήσαμε δικαίωση και επιτυχία, το μεγάλο μας λάθος ήταν ότι δεν συνειδητοποιήσαμε το βάρος της κούρασης του λαού που έβαλε πλάτη στα δύσκολα και στο τέλος της ημέρας είπε "δεν αντέχω" το οποίο το εισέπραξε η κυβέρνηση που είναι σήμερα».

Ο Αλ. Τσίπρας καταλόγισε «βαρύτατες πολιτικές σκοπιμότητες» στη Νέα Δημοκρατία και τον Κ. Μητσοτάκη για την άρνηση του προέδρου της ΝΔ να συναινέσει στην επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης και είπε ότι συνιστά «τη μέγιστη θεσμική παρεκτροπή» να θέλει να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτές τις σκοπιμότητες. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει να έρθει ως «εκδικητής» και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι επιχειρεί την «κατατρομοκράτηση» δικαστικών λειτουργών, λέγοντας πως «οι μάσκες έπεσαν».

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε περήφανος για την υπογραφή της και δικαιωμένος –αν και είχε επιπτώσεις όπως παραδέχτηκε– από αυτή του την απόφαση, λέγοντας ότι «καμία Μακεδονία δεν χάσαμε, αναβαθμίστηκε το κύρος της χώρας, έκλεισε ένα μέτωπο στα βόρεια της χώρας, ώστε η Ελλάδα να ασχοληθεί με τον πραγματικό κίνδυνο στην ανατολή όπου βρίσκεται ο πραγματικός κίνδυνος και ταυτόχρονα τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της γείτονος και όχι τα τουρκικά». Τόνισε δε, ότι έλαβε μία δύσκολη απόφαση που οι προκάτοχοί του δεν τολμούσαν να πάρουν και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με τη στάση της πυροδότησε ένα κύμα λαϊκισμού.