5 Ιούνιος 2019, 00:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούνιος 2019, 20:26

Έλενα Κορνάρο Πισκόπια, η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έλαβε διδακτορικό

  • Έλενα Κορνάρο Πισκόπια, η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έλαβε διδακτορικό

Σήμερα, 5 Ιουνίου 2019, συμπληρώνονται 373 χρόνια από τη γέννηση της Έλενα Κορνάρο Πισκόπια (Elena Cornaro Piscopia), της Ιταλίδας φιλοσόφου και γόνου μεγάλης οικογένειας ευγενών της Βενετίας, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε ακαδημαϊκό πτυχίο από ένα πανεπιστήμιο και επίσης η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που πήρε διδακτορικό (το 1677). Το σημερινό Doodle είναι αφιερωμένο στην Ενετή ακαδημαϊκό.

Η Έλενα Λουκρέτσια Κορνάρο Πισκόπια, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1646 στο παλάτι Ca' Loredan της Βενετίας. Ήταν το τρίτο παιδί (από τα πέντε της οικογένειας) του Τζιοβάνι Μπατίστα Κορνάρο Πισκοπία και της γυναίκας του Ζανέτα Μπόνι. Θεωρήθηκε τεράστιο μουσικό ταλέντο από την εφηβεία της. Μπορούσε να τραγουδήσει, να συνθέσει και να παίξει διάφορα όργανα, όπως βιολί, άρπα, αρπίχορδο κ.ά. Υπήρξε μέλος διαφόρων Ακαδημιών και ήταν αξιοσέβαστη σε όλη την Ευρώπη για τις αρετές της.

Ο Τζιοβάνι Μπατίστα ήταν πληρεξούσιος του Αγίου Μάρκου, μια υψηλή θέση στη Δημοκρατία της Βενετίας, η οποία του έδινε το δικαίωμα να διαμένει στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Με τη συμβουλή του Τζιοβάνι Φαρις, ενός ιερέα, φίλου της οικογένειας, η Έλενα Κορνάρο ξεκίνησε τη μελέτη των λατινικών και ελληνικών με την καθοδήγηση διακεκριμένων δασκάλων. Στα επτά της χρόνια μιλούσε άπταιστα και τις δύο γλώσσες, ενώ μεγαλώνοντας έμαθε ακόμη πέντε γλώσσες κεδρίζοντας τον τίτλο του «Oraculum Septilingue». Οι μετέπειτα σπουδές της περιελάμβαναν μαθηματικά, φιλοσοφία και θεολογία. Το 1678 ανακηρύχθηκε λέκτορας μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα.


Το Doodle που είναι αφιερωμένο στην Έλενα Κορνάρο

Τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής της ήταν αφιερωμένα στη μελέτη και την φιλανθρωπία. Πέθανε στην Πάντοβα το 1684, από φυματίωση, και θάφτηκε στο κοιμητήριο της Βασιλικής της Αγίας Τζιουστίνα στην Πάντοβα. Το άγαλμα της τοποθετήθηκε στο πανεπιστήμιο της πόλης. Στη διάρκεια της ζωής της, έγραψε πολλά δοκίμια, διατριβές και λατρευτικές πραγματείες, ακαδημαϊκές μελέτες, μεταφράσεις και διάφορα άλλα άρθρα. Δημοσιεύτηκαν στην Πάρμα, μετά το θάνατό της, στα 1688, αλλά ελάχιστα έχουν διασωθεί κι αυτά είναι κυρίως επιστολές και κάποια ποιήματα. Το 1670 έγινε πρόεδρος της Ακαδημίας της Ειρήνης στη Βενετία.

  • Πηγή: wikipedia.