4 Ιούνιος 2019, 18:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούνιος 2019, 19:48

Ικανοποίηση Κατρούγκαλου για την 1η τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας

  • Ικανοποίηση Κατρούγκαλου για την 1η τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας
    Από αριστερά: Γ. Κατρούγκαλος, Z.Mnatsakanyan, Ν. Αναστασιάδης, Ν. Χριστοδουλίδης (φωτ.: Twitter / Υπουργείο Εξωτερικών)

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την «πολύ εποικοδομητική συνάντηση» που είχε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Zohrab Mnatsakanyan εξέφρασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Σήμερα, μετά το τέλος της 1ης Τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Αρμενία στη Λευκωσία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τους ομολόγους του, υπογράμμισε αρχικά ότι οι τρεις χώρες μοιράζονται κοινές ιδέες, είναι χώρες ειρηνικές που πιστεύουν ότι το διεθνές δίκαιο και ο σεβασμός στην πολυμέρεια αποτελούν τη βάση των διεθνών σχέσεων.

«Και, φυσικά, μοιραζόμαστε μεταξύ μας μία μακρά ιστορία. Προσβλέπουμε στη βελτίωση τόσο των οικονομικών όσο και των πολιτικών σχέσεών μας», σημείωσε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Ακόμη, έκανε γνωστό ότι το επόμενο βήμα θα είναι η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών και τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος σκοπεύουν να βοηθήσουν την Αρμενία στις ευρωπαϊκές της προοπτικές. «Οι σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας απετέλεσαν ένα από τα κύρια θέματα της συζήτησής μας. Υποσχεθήκαμε στον Αρμένιο ομόλογό μας ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατόν για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αρμενίας και από πλευράς μας θα προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά τις εκλογές με την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Αρμενίας. Συζητήσαμε, επίσης, τη συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών», πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Είπε, επίσης, ότι επαναβεβαίωσε «την ισχυρή μας υποστήριξη και αλληλεγγύη» προς την Κύπρο σε σχέση με τις πρόσφατες «προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία» και διαβεβαίωσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη «για την υποστήριξή μας στις επόμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».