4 Ιούνιος 2019, 18:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούνιος 2019, 16:37

Πλήθος εκδηλώσεων τον Ιούνιο στο Δήμο Θέρμης, για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Πλήθος εκδηλώσεων τον Ιούνιο στο Δήμο Θέρμης, για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Από πρόσφατη εκδήλωση μνήμης του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Θέρμης (φωτ.: Σωματείο «Παναγία Σουμελά»)

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποιεί το επόμενο διάστημα ο Δήμος Θέρμης σε συνεργασία με τα ποντιακά πολιτιστικά σωματεία «Παναγία Σουμελά» Θέρμης, Αυληαννητών «Ο Αγ. Παντελεήμονας», «Παναγία Σουμελά» Αγίου Αντωνίου, Κάτω Σχολαρίου «Ανέβζηγος Αροθυμία» και Μονοπήγαδου, για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Από τις 11 έως τις 16 Ιουνίου, σε διάφορες περιοχές του Δήμου, θα διοργανώνονται δράσεις με σκοπό να τιμηθούν τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Με πλούσιο πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις αυτές σκοπό έχουν να πληροφορήσουν τους πολίτες της περιοχής για την ιστορία, τη μουσική και την παράδοση του ποντιακού ελληνισμού. Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη 11 Ιουνίου (19:00), στην κεντρική πλατεία Αγίου Αντωνίου, η χορωδία του τοπικού ποντιακού συλλόγου θα ερμηνεύσει τραγούδια για τη Γενοκτονία και θα ακολουθήσει η παράσταση Μνήμες και προβολή ντοκιμαντέρ με αναπαράσταση του ξεριζωμού. Την επόμενη μέρα, στο γήπεδο Θερμαϊκού Θέρμης (19:30) θα διεξαχθούν ποδοσφαιρικοί αγώνες, ενώ την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στο Πνευματικό Κέντρο Κάτω Σχολαρίου (19:00) ο Θεοδόσης Κυριακίδης θα αναφερθεί στα ιστορικά στοιχεία της Γενοκτονίας.

Η θεατρική παράσταση Το σύνδρομο του επιζήσαντα θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 14 Ιουνίου (20:00) στο Δημοτικό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης, ενώ την επόμενη μέρα στο μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού θα λάβουν χώρα καταθέσεις στεφάνων, ομιλία της Μυροφόρας Ευσταθιάδου με θέμα «Τα αληθινά σενάρια του Πόντου, χθες και σήμερα» και προβολή του ντοκιμαντέρ Η μπάντα. Τέλος, την Κυριακή 16 Ιουνίου (18:30) θα διεξαχθεί λαϊκός αγώνας δρόμου, και στην πλατεία Παραμάνα θα γίνει συναυλία με τη συμμετοχή Πόντιων καλλιτεχνών.